Yerba mate ή καφές: τι να επιλέξετε;

Το Yerba mate, εκτός από τις πολλές βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει και τα πολυάριθμα οφέλη του, είναι περισσότερο γνωστό για τη διεγερτική του δράση. Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν κυρίως με τον καφέ. Δεδομένου ότι και τα δύο ροφήματα περιέχουν καφεΐνη και δρουν ως διεγερτικά, τίθεται το ερώτημα που προβληματίζει πολλούς: τι είναι καλύτερο - το yerba mate ή ο καφές; Ας το ανακαλύψουμε μαζί!
Σύνοψη:
- yerba mate
- Καφεΐνη - το κοινό στοιχείο του καφέ και του yerba mate. Ποιο ρόφημα λειτουργεί καλύτερα;
- Περιεκτικότητα του καφέ και του yerba mate σε βιταμίνες και μέταλλα
- Yerba mate έναντι καφέ - προετοιμασία
- Ποιο ρόφημα έχει καλύτερη γεύση;
- Τσάι mate ή καφές: τι λένε οι στατιστικές;
- Τελική απόφαση: καφές ή yerba mate;
Σύντομη επισκόπηση του καφέ και του yerba mate
Ας ξεκινήσουμε με ένα ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο για να κατανοήσουμε την προέλευση αυτών των δύο αξιόλογων ροφημάτων. Ο καφές, γνωστός και αγαπητός παγκοσμίως, παρασκευάζεται από καβουρδισμένους κόκκους καφέ. Είτε ολόκληροι είτε ψιλοαλεσμένοι, καβουρδισμένοι με διάφορες μεθόδους και σε διαφορετικούς βαθμούς, οι κόκκοι παρασκευάζονται με ζεστό νερό για να δημιουργηθεί ένα μαύρο, πικρό και έντονα αρωματικό ρόφημα. Η προέλευσή του ανάγεται στην αρχαία Αιθιοπία, όπου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά οι διεγερτικές ιδιότητες του φυτού του καφέ πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Σήμερα, ο καφές είναι γνωστός σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τότε, έχει διανύσει μια μακρά πορεία, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της πρωινής ρουτίνας για εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που πωλούνται σχεδόν σε κάθε παντοπωλείο, ενώ στην παραγωγή του συμμετέχουν δεκάδες εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν όλοι έχουν στην κουζίνα τους ένα κουτάκι ή ένα βάζο καφέ - ακόμη και εκείνοι που δεν τον πίνουν τακτικά. Το Yerba mate, από την άλλη πλευρά, προέρχεται από τη Νότια Αμερική, συγκεκριμένα από τις περιοχές που σήμερα είναι η Αργεντινή, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Βραζιλία. Οι δυναμωτικές του ιδιότητες ανακαλύφθηκαν από τους Ινδιάνους Γκουαρανί και μερικούς αιώνες αργότερα, οι ντόπιοι Ιησουίτες βοήθησαν στην περαιτέρω διάδοσή του όταν έφτασαν στη Λατινική Αμερική με αποστολή να προσηλυτίσουν τους ιθαγενείς πληθυσμούς στον χριστιανισμό. Παρόλο που το τσάι ματέ κερδίζει σταθερά σε δημοτικότητα, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από τον καφέ από αυτή την άποψη. Κάθε ένα από αυτά τα ροφήματα έχει τις μοναδικές του ιδιότητες, προσελκύοντας διαφορετικές ομάδες ενθουσιωδών. Τι είναι καλύτερο, το τσάι mate ή ο καφές; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά και ας προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτή τη συζήτηση μια για πάντα!
Καφεΐνη - το κοινό στοιχείο του καφέ και του yerba mate. Ποιο ρόφημα λειτουργεί καλύτερα;
Το yerba mate έναντι του καφέ αντιπροσωπεύει δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Αυτό που συνδέει τα δύο ροφήματα είναι η καφεΐνη και η διεγερτική της δράση. Η καφεΐνη ενεργοποιεί τον οργανισμό, μειώνει την κούραση, ενισχύει την εστίαση και τη συγκέντρωση. Εμφανίζεται φυσικά σε προϊόντα όπως το τσάι, η γκουαγιούσα, το κακάο και οι καρποί γκουαράνα. Προστίθεται επίσης στα ενεργειακά ποτά και στα ανθρακούχα ποτά. Κάθε ενεργειακό ποτό διαφέρει ως προς την περιεκτικότητα σε καφεΐνη:
- 1 λίτρο καφέ εσπρέσο = περίπου 1691-2254 mg καφεΐνης.
- 1 λίτρο παρασκευασμένου καφέ = περίπου 386-652 mg καφεΐνης
- 1 λίτρο yerba mate = περίπου 358 mg καφεΐνης
- 1 λίτρο ενεργειακού ποτού = περίπου 320 mg καφεΐνης
- 1 λίτρο τσάι = περίπου 124-418 mg καφεΐνης
- 1 λίτρο αναψυκτικού = περίπου 96-194 mg καφεΐνης
Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, το yerba mate βαθμολογείται ελαφρώς χαμηλότερα από τον καφέ σε αυτή τη σύγκριση. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό; Δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα της καφεΐνης, αλλά και με την ποιότητα της διέγερσης. Ο καφές παρέχει μια ισχυρή και γρήγορη τόνωση, αλλά έχει βραχύχρονη επίδραση. Είναι ιδανικός όταν χρειάζεστε μια γρήγορη ένεση ενέργειας. Η υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα εμφανίζεται μόλις 20-30 λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ. Δυστυχώς, η ξαφνική ενεργειακή έξαρση συχνά ακολουθείται από μια συντριβή, προκαλώντας την επιστροφή της κόπωσης. Θα μπορούσατε να πιείτε άλλο ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο - μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας που ακολουθείται από μια "συντριβή" της καφεΐνης. Το Yerba mate προσφέρει μια πιο σταθερή, πιο σταδιακή τόνωση. Η ενεργοποιητική επίδραση είναι πιο σταθερή και μακροχρόνια. Ενώ το yerba mate χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να "χτυπήσει", η επίδρασή του επιμένει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όταν η καφεΐνη εξασθενεί, η πτώση της ενέργειας είναι πολύ λιγότερο δραματική για τον οργανισμό. Επιπλέον, το yerba mate περιέχει θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, οι οποίες χαλαρώνουν τους μυς και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, το τσάι mate όχι μόνο ενεργοποιεί αλλά βοηθά επίσης στη χαλάρωση και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Το τελικό αποτέλεσμα; Σταθερή διέγερση χωρίς απότομες ενεργειακές πτώσεις. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε καφεΐνη και την ενεργητική δράση, η επιλογή μεταξύ του yerba mate και του καφέ εξαρτάται από την κατάσταση, τις προσωπικές ανάγκες και τις προτιμήσεις. Ορισμένοι προτιμούν το γρήγορο χτύπημα του καφέ, ενώ άλλοι επιλέγουν τη σταθερή και διαρκή επίδραση του mate. Σε αυτή τη μονομαχία yerba mate εναντίον καφέ, δίνουμε από 1 πόντο σε κάθε μία!

Περιεκτικότητα του καφέ και του yerba mate σε βιταμίνες και μέταλλα
Εκτός από την καφεΐνη, και άλλες ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στο yerba mate όσο και στον καφέ. Βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά... - το καθένα παρέχει μοναδικά, κάπως διαφορετικά, θετικά οφέλη. Πώς συγκρίνονται αυτά τα δύο ροφήματα από αυτή την άποψη;
Το yerba mate είναι ένας πραγματικός θησαυρός βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Περιέχει βιταμίνες από την ομάδα Β (Β1, Β2, Β6), καθώς και βιταμίνες Α, C και Ε. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, πυρίτιο και μαγνήσιο. Είναι ενδιαφέρον ότι το yerba mate παρέχει μαγνήσιο, ενώ ο καφές το εξαντλεί. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, συσπάσεις των ματιών και γενική κόπωση. Το yerba mate είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών. Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα, το yerba mate υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην αποτοξίνωση. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οκαφές έχει και αυτός τα δυνατά του σημεία. Είναι πλούσιος σε κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και βιταμίνες της ομάδας Β. Περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου, αλλά, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση του μαγνησίου στον οργανισμό. Ο καφές είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες και να βελτιώσει την εστίαση.
Τόσο το yerba mate όσο και ο καφές έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα, αλλά σε αυτή την κατηγορία, το yerba mate είναι ο ξεκάθαρος νικητής!
Yerba mate έναντι καφέ - προετοιμασία
Η μέθοδος παρασκευής του αφεψήματος έχει σημασία για πολλούς ανθρώπους και μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα κατά την επιλογή μεταξύ mate και καφέ. Ας ξεκινήσουμε με τον καφέ, ο οποίος είναι αγαπητός παγκοσμίως. Μπορεί να παρασκευαστεί με πολυάριθμους τρόπους: από την απλή μέθοδο της διάλυσης στιγμιαίου καφέ σε βραστό νερό σε ένα τυπικό κεραμικό φλιτζάνι μέχρι τη χρήση γαλλικής πρέσας, εναλλακτικών μεθόδων όπως ο σταλακτήρας ή η Chemex, ή ακόμη και προηγμένων μηχανών καφέ. Εσπρέσο, καπουτσίνο, λάτε - οι επιλογές είναι σχεδόν ατελείωτες και κάθε μέθοδος προσθέτει μοναδικές ιδιότητες που επηρεάζουν τη γεύση και το άρωμα του ροφήματος. Η ποικιλία των μεθόδων παρασκευής είναι αυτό που λατρεύουν οι λάτρεις του καφέ- μπορούν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους ρόφημα με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά!
Το Yerba mate, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ρόφημα με πλούσια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη Νότια Αμερική. Παραδοσιακά, παρασκευάζεται σε ένα ειδικό σκεύος που ονομάζεται calabaza (ή απλώς κύπελλο mate) και καταναλώνεται χρησιμοποιώντας μια bombilla - ένα καλαμάκι φιλτραρίσματος. Η προετοιμασία του yerba mate είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία σε σύγκριση με την παρασκευή καφέ - είναι μια τελετουργία εμποτισμένη με την αρχαία μαγεία των Ινδιάνων Guarani. Αρχικά, τα αποξηραμένα φύλλα μπαίνουν στο φλιτζάνι mate και στη συνέχεια προστίθεται νερό με θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 80ºC. Μετά από λίγα λεπτά, το έγχυμα είναι έτοιμο για κατανάλωση. Κάθε βήμα της προετοιμασίας του εγχύματος είναι σημαντικό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το yerba mate μπορεί να εμποτιστεί πολλές φορές, επιτρέποντάς σας να απολαμβάνετε τη γεύση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι το yerba mate καλύτερη επιλογή από τον καφέ; Σε αυτή την περίπτωση, είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς, με αποτέλεσμα να προκύψει άλλη μια ισοπαλία!
Ποιο ρόφημα έχει καλύτερη γεύση;
Ποιο έχει καλύτερη γεύση - το yerba mate ή ο καφές; Αυτή είναι μια ερώτηση χωρίς οριστική απάντηση, επειδή η γεύση είναι άκρως υποκειμενική. Ο καφές διαθέτει μια πλούσια, έντονη γεύση που μπορεί να τροποποιηθεί με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με την προέλευσή του και το επίπεδο καβουρδίσματος, μπορούν να εντοπιστούν διαφορετικές νότες: λουλουδάτες, φρουτώδεις, καρυδάτες, γαλακτώδεις, καραμελένιες ή σοκολατένιες. Ορισμένοι καφέδες έχουν ελαφρύ και ευχάριστο σώμα, ενώ άλλοι είναι βαρύτεροι και πιο στιβαροί στη γεύση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν καφέ με γάλα και ζάχαρη συνδέουν τη γεύση του με μια ευχάριστη γλυκύτητα, καθιστώντας τον δύσκολο να αντικατασταθεί, αλλά στον πυρήνα του, ο καθαρός μαύρος καφές είναι απλώς ένα πικρό, διεγερτικό ρόφημα.
Το γευστικό προφίλ του Yerba mate διαφέρει δραστικά από τον καφέ. Η γεύση του είναι πολύ χαρακτηριστική - ελαφρώς πικρή και στυπτική, με χορταριασμένες και καπνιστές νότες που αρχικά δεν αρέσουν σε όλους. Ωστόσο, το yerba mate προσφέρει κάτι που δεν προσφέρει ο καφές - μια τεράστια γκάμα γευστικών παραλλαγών. Η αγορά προσφέρει yerba mate εμποτισμένο με φρούτα, βότανα, ακόμη και μπαχαρικά που μετριάζουν τη φυσική του γεύση, καθιστώντας το πιο προσιτό στους αρχάριους. Όσον αφορά τη γεύση, πρόκειται για μια άλλη ισοπαλία. Η επιλογή μεταξύ της γεύσης του καφέ και του yerba mate καταλήγει στις προσωπικές προτιμήσεις.
Τσάι mate εναντίον καφέ: τι λένε οι στατιστικές;
Για να λύσουμε τη συζήτηση μια για πάντα, ας δούμε πώς τα ποτά αυτά τα ποτά τα καταφέρνουν στην παγκόσμια αγορά. Ο καφές έχει σαφές πλεονέκτημα εδώ - είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, η παγκόσμια κατανάλωση καφέ ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο!
Σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Βραζιλία, το yerba mate είναι εθνικό ποτό και καταναλώνεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, το mate έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στον καφέ. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η κατανάλωση yerba mate στην Ευρώπη αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα οφέλη του για την υγεία, όπως η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα και η σταθερή διέγερση χωρίς ξαφνικές ενεργειακές καταρρεύσεις. Το Yerba mate γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ιδίως μεταξύ των νεότερων γενεών που αναζητούν φυσικές και υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά ενεργοποιητικά ποτά. Οι τάσεις κατανάλωσης δείχνουν ότι το yerba mate κερδίζει όχι μόνο ως διεγερτικό ποτό αλλά και ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η αυξανόμενη δημοτικότητά του μπορεί να αποδοθεί στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την υγεία και το ενδιαφέρον για τα φυσικά προϊόντα.
Τελική απόφαση: καφές ή yerba mate;
Τόσο ο καφές όσο και το yerba mate περιέχουν, παράλληλα με την καφεΐνη, πολλές άλλες ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα που προσφέρουν διάφορα μοναδικά και θετικά οφέλη. Επομένως, ποιο ρόφημα είναι καλύτερο; Και τα δύο θα βρουν τους θιασώτες και τους πολέμιους τους. Κάποιοι δεν μπορούν να φανταστούν μια μέρα χωρίς έναν αρωματικό "μικρό μαύρο καφέ" ή ένα γλυκό συνοδευτικό, όπως ο καφές με γάλα, ζαχαρούχο ή ενισχυμένο με ένα φανταχτερό αρωματικό σιρόπι. Άλλοι αντιπαθούν τη γεύση του καφέ ή προτιμούν μια υγιεινή, φυσική πηγή ενέργειας όπως το yerba mate. Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και κανείς δεν πρέπει να αναγκαστεί να αλλάξει τις συνήθειές του. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα δύο ροφήματα για να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στους γευστικούς σας κάλυκες και στις ανάγκες σας. Ένα πράγμα είναι σίγουρο - το yerba mate είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του καφέ, που αξίζει να δοκιμάσετε και ίσως να το ερωτευτείτε, όπως εμείς!
Πηγές πληροφόρησης:
- Wikipedia: Yerba mate, Coffee, Caffeine.
- W. H. Ukers, All About Coffee, 1922.
- J. Hoffmann, The World Atlas of Coffee: From beans to brewing - coffees explored, explained and enjoyed, 2018.
- C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.
- International Coffee Organization.
- Instituto Nacional de la Yerba Mate.
- Statista.