Ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία για την προετοιμασία του yerba mate;

Αν και ο τρόπος παρασκευής του yerba mate φαίνεται περίπλοκος σε πολλούς ανθρώπους, στην πραγματικότητα αρκεί να θυμάστε μόνο μερικούς απλούς κανόνες. Εξηγούμε ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία για την παρασκευή yerba mate και γιατί είναι τόσο σημαντική. Αν θέλετε να μάθετε πώς να παρασκευάζετε σωστά το τσάι mate, διαβάστε το άρθρο μας!
Σύνοψη:
- Yerba mate - το ποτό της δύναμης από τους Ινδιάνους Guarani
- Γιατί να μην ρίχνετε βραστό νερό πάνω από το yerba;
- Ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία νερού για την παρασκευή yerba mate;
- Πώς να ελέγξετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία του νερού για yerba mate; Χρήσιμα αξεσουάρ
- Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για την παρασκευή yerba mate;
- Yerba mate στην κρύα έκδοση!
Yerba mate - το ποτό της δύναμης από τους Ινδιάνους Guarani
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το Yerba mate είναι ένα έγχυμα που παρασκευάζεται από το Ilex paraguariensis, ένα φυτό που στο φυσικό του περιβάλλον βρίσκεται στη Νότια Αμερική, στα σύνορα της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης. Ιστορικά, οι περιοχές αυτές κατοικούνταν από τους Ινδιάνους Γκουαρανί - ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις θαυματουργές ιδιότητες του yerba mate. Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι Ινδιάνοι Guarani παρατήρησαν ότι τα φύλλα του φυτού τους έδιναν ενέργεια, αύξαναν τη συγκέντρωση και μείωναν το αίσθημα της πείνας. Τότε, οι Ινδιάνοι απλά μασούσαν τα ωμά φύλλα του yerba mate. Αργότερα, άρχισαν να φτιάχνουν έγχυμα από τα αποξηραμένα και θρυμματισμένα φύλλα. Το yerba mate ήταν μυστικό και μόνο οι Ινδιάνοι γνώριζαν για τις θαυματουργές ιδιότητες του θεϊκού φυτού. Αυτό συνέβαινε έως ότου οι Ιησουίτες έφτασαν στη Νότια Αμερική. Γνώρισαν τη ζωή και τον πολιτισμό των Ινδιάνων και γοητεύτηκαν από το αγαπημένο τους ρόφημα. Οι Ιησουίτες έφεραν το yerba mate στην Ευρώπη, χάρη στο οποίο άρχισε σιγά σιγά να αποκτά δημοτικότητα - αν και ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν για αυτό το υπέροχο ποτό. Η προετοιμασία και η κατανάλωση του yerba mate είναι μια μαγική τελετουργία. Χρειάζονται ειδικά εργαλεία για αυτό: calabash - το δοχείο στο οποίο παρασκευάζεται το τσάι mate, και bombilla - το καλαμάκι μέσω του οποίου πίνεται το ρόφημα. Πριν το νερό χυθεί στο δοχείο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που κάνουν την κατανάλωση του yerba mate ευκολότερη και πιο απολαυστική. Σημαντικά είναι: η ποσότητα του ξηρού προϊόντος, ο τρόπος που τοποθετείται στην κολοκύθα mate και η θερμοκρασία του νερού που χύνεται πάνω στο yerba mate. Μπορεί να φαίνεται περίπλοκο με την πρώτη ματιά, αλλά εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο σε αυτόν τον μαγικό κόσμο, θα καταλάβετε γρήγορα τον τρόπο.
Γιατί δεν ρίχνετε βραστό νερό πάνω από την yerba;
Μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με το yerba mate το συγχέουν με το τσάι. Το yerba mate δεν είναι τσάι. Αν και έχουν πολλές ομοιότητες, η κύρια διαφορά είναι ότι και τα δύο αφεψήματα προέρχονται από δύο εντελώς διαφορετικά φυτά. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι το αποξηραμένο yerba mate μοιάζει κάπως με το τσάι ή άλλα μείγματα βοτάνων στη μορφή του. Αυτά συνήθως χύνεται πάνω σε βραστό νερό. Η παρασκευή τους είναι τετριμμένη: απλά βράζετε νερό, βάζετε ένα φακελάκι τσάι ή βότανα σε ένα φλιτζάνι, ρίχνετε μέσα το ακόμα κοχλάζον βραστό νερό και περιμένετε μερικά λεπτά για να εμποτιστεί. Η όλη διαδικασία διαρκεί κυριολεκτικά λίγα λεπτά. Η ομοιότητα με το τσάι υποδηλώνει έναν παρόμοιο τρόπο παρασκευής του yerba mate. Ωστόσο, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Στην περίπτωση των αφεψημάτων yerba mate, το θέμα δεν είναι τόσο απλό - το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό και το να ρίχνετε φρέσκο βραστό νερό πάνω από το ξηρό mate δεν είναι καθόλου μια επιλογή! Ούτε μπορεί να είναι πολύ κρύο. Ποια είναι λοιπόν η ιδανική θερμοκρασία για την παρασκευή τσαγιού mate και γιατί είναι τόσο σημαντική; Εξάλλου, η θερμοκρασία του νερού είναι αυτή που καθορίζει τις ιδιότητες του αφεψήματος, καθώς και τη γεύση του.
Ποια είναι η βέλτιστη θερμοκρασία νερού για την παρασκευή του yerba mate;
Η σωστή θερμοκρασία του νερού για την παρασκευή του yerba mate είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες για την παρασκευή αυτού του αφεψήματος πλούσιου σε καφεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. Κατά την παρασκευή του mate, μπορείτε να παραλείψετε τη χρήση ειδικού δοχείου ή την κατασκευή αναχώματος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν κανονικό παρασκευαστή τσαγιού και να μη χρησιμοποιήσετε βομβύκιο. Ωστόσο, η θερμοκρασία παρασκευής του yerba mate πρέπει να είναι πάντα σωστή. Το mate που χύνεται σε βραστό νερό ή σε νερό που έχει κρυώσει πολύ θα είναι δυσάρεστο και δεν θα απελευθερώσει τις ιδιότητές του. Έτσι, αν θέλετε να πίνετε yerba mate με τέτοιο τρόπο ώστε να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, πρέπει να το προετοιμάσετε σωστά. Η βέλτιστη θερμοκρασία του νερού που πρέπει να χυθεί πάνω στο yerba mate είναι περίπου 70-80 °C. Υψηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν το "ζεμάτισμα" των φύλλων και η περιεκτικότητα του αφεψήματος σε καφεΐνη θα μειωθεί, γεγονός που αποτελεί κακό νέο για τους ανθρώπους που πίνουν yerba mate κυρίως για τις διεγερτικές του ιδιότητες. Επιπλέον, το βραστό νερό προκαλεί στο ρόφημα μια υπερβολικά πικρή γεύση, η οποία συχνά ενοχλεί ακόμη και τους προχωρημένους πότες mate. Το πολύ κρύο νερό, από την άλλη πλευρά, καθιστά το έγχυμα αδύναμο - δεν διεγείρει όσο θα έπρεπε και δεν απελευθερώνει πλήρως τις γευστικές και αρωματικές του ιδιότητες. Το πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό μπορεί να χαλάσει τη γεύση ακόμη και του καλύτερου yerba mate!

Πώς να ελέγξετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία του νερού για yerba mate; Χρήσιμα αξεσουάρ
Η ανίχνευση της σωστής θερμοκρασίας του νερού για την έκχυση αποξηραμένου yerba mate μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Ειδικά στην αρχή της περιπέτειας με το τσάι mate. Το κακοζυμωμένο mate, πολύ πικρό και πολύ αδύναμο, μπορεί να ξενίσει τους ανθρώπους που συναντούν τη γεύση για πρώτη φορά. Πώς λοιπόν να παρασκευάσετε σωστά το yerba mate; Πώς μπορείτε να ελέγξετε πόσους βαθμούς έχει το νερό; Μπορείτε να το κάνετε "με την αίσθηση", περιμένοντας περίπου 4-10 λεπτά μετά το βράσιμο του νερού για να το αφήσετε να κρυώσει στη σωστή θερμοκρασία. Ο χρόνος εξαρτάται από το υλικό του βραστήρα ή του δοχείου στο οποίο θα χυθεί το νερό για να κρυώσει. Και ποια είναι η μέθοδος για να ελέγξετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία του νερού για το yerba mate; Για να μπορέσετε να ελέγξετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία του νερού, μπορείτε να στηριχτείτε σε ένα ειδικό αναλογικό θερμόμετρο ή σε έναν βραστήρα με ενσωματωμένο θερμόμετρο. Αυτά δεν είναι απαραίτητα εργαλεία για την παρασκευή του yerba mate και μπορείτε εύκολα να το κάνετε και χωρίς αυτά, αλλά αυτά τα αξεσουάρ είναι σίγουρα χρήσιμα, ειδικά για όσους μόλις ξεκινούν την περιπέτειά τους με το yerba mate!
Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για την παρασκευή yerba mate;
Πώς να διαβάσετε τη θερμοκρασία του νερού σε ένα θερμόμετρο; Είναι εύκολο! Ένα θερμόμετρο - είτε αναλογικό είτε ενσωματωμένο σε βραστήρα - αποτελείται από ένα καντράν στο οποίο αναγράφεται το εύρος της θερμοκρασίας (συνήθως από 0 έως 100 °C) και έναν δείκτη. Ένα αναλογικό θερμόμετρο έχει μια μακριά βελόνα, η οποία συνήθως κρύβεται σε μια πρακτική θήκη. Η θήκη διαθέτει επιπλέον συχνά ένα κλιπ, το οποίο διευκολύνει την τοποθέτηση του θερμομέτρου σε μια ψηλή κανάτα, για παράδειγμα. Κάθε τύπος θερμόμετρου είναι πολύ ευαίσθητος, έτσι ώστε να μετρά τη θερμοκρασία με μεγάλη ακρίβεια. Αρκεί να τοποθετήσετε τη βελόνα ενός αναλογικού θερμομέτρου (αφού αφαιρέσετε τη θήκη) σε νερό που βράζει ή σιγοβράζει και να περιμένετε να δείξει ο δείκτης την επιθυμητή θερμοκρασία. Στην περίπτωση ενός βραστήρα με ενσωματωμένο θερμόμετρο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά - απλά σβήνετε τον βραστήρα την κατάλληλη στιγμή ή περιμένετε μέχρι το νερό στο εσωτερικό του να κρυώσει στη βέλτιστη θερμοκρασία. Ένα θερμόμετρο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού για την παρασκευή yerba mate είναι ένα gadget που διευκολύνει πολύ την είσοδο στον κόσμο του yerba mate! Επιπλέον, δεν είναι χρήσιμο μόνο για την παρασκευή τσαγιού mate ή άλλων αφεψημάτων, αλλά και για το μαγείρεμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε τη θερμοκρασία ενός κέικ ψησίματος ή ενός ψητού, για παράδειγμα.
Yerba mate στην κρύα έκδοση!
Όπως αναφέραμε, η βέλτιστη θερμοκρασία νερού για το yerba mate είναι περίπου 70-80 °C. Ωστόσο, όταν αγοράζετε ένα συγκεκριμένο προϊόν, αξίζει να δίνετε προσοχή στις συστάσεις οποιουδήποτε κατασκευαστή - συμβαίνει ότι ορισμένοι τύποι yerba mate πρέπει να παρασκευάζονται με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, ορισμένα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί αυστηρά για την παρασκευή tereré - κρύου yerba mate. Η κρύα εκδοχή του mate είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους Παραγουανούς για να πίνουν, λόγω του ζεστού κλίματος και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Παραγουάη. Σε αυτή την περίπτωση, όσο πιο κρύο είναι το νερό, τόσο το καλύτερο. Μπορείτε ακόμη και να ρίξετε μια μερίδα αποξηραμένου yerba mate σε νερό ή χυμό με την προσθήκη παγάκια! Ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο θα σας προσφέρει το τέλειο διεγερτικό, αναζωογονητικό και σίγουρα θα σας ανακουφίσει τις ζεστές ημέρες. Ο τύπος tereré του yerba mate μπορεί επίσης να περιέχει πρόσθετα βοτάνων ή εσπεριδοειδών για να ενισχύσει περαιτέρω την αίσθηση φρεσκάδας.
Πηγή πληροφόρησης:
- Wikipedia: Yerba mate.
- B. Kruszewski et al, Influence of brewing parameters on caffeine content in Yerba Mate infusions, 2012.