Δωρεάν παράδοση!! από το 89,00 €

Παρασκευή τσαγιού yerba mate. Οδηγός για αρχάριους

2023-05-17
Παρασκευή τσαγιού yerba mate. Οδηγός για αρχάριους

Πολλοί από τους πελάτες μας μας ρωτούν πώς να παρασκευάσουμε yerba mate; Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για το τσάι mate; Ειδικά στην αρχή της περιπέτειας με αυτό το ποτό της Νότιας Αμερικής, μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκο. Τα φαινόμενα απατούν και, όπως αποδεικνύεται, η τέχνη της παρασκευής του yerba mate είναι πολύ απλή και γρήγορα γίνεται καθημερινή ρουτίνα.

Σύνοψη: Η προετοιμασία του yerba yerba είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την εκμάθηση της γαστρονομίας:

  1. Yerba mate - πώς να παρασκευάσετε; Παραδόσεις των Ινδιάνων Γκουαρανί
  2. Τι χρειάζεστε για να παρασκευάσετε yerba mate;
  3. Παρασκευή τσαγιού yerba mate βήμα προς βήμα
  4. Η παρασκευή του yerba mate είναι τόσο απλή!

Yerba mate - πώς να το παρασκευάσετε; Παραδόσεις των Ινδιάνων Guarani

Το Yerba mate φαίνεται να μοιάζει πολύ με το τσάι. Αλλά μην αφήνετε τα φαινόμενα να σας ξεγελάσουν. Το τσάι είναι ένα έγχυμα που παρασκευάζεται από τα φύλλα της Camellia sinensis, ενός φυτού που προέρχεται από την Ασία. Το Yerba mate είναι ένα έγχυμα που παρασκευάζεται από το φυτό Ilex paraguariensis, το οποίο φυτρώνει στα σύνορα τεσσάρων χωρών της Νότιας Αμερικής: Παραγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη. Αν και το yerba mate και το τσάι δεν είναι το ίδιο πράγμα, έχουν αρκετά κοινά - και τα δύο ποτά είναι εγχύματα από αποξηραμένα και θρυμματισμένα φύλλα του φυτού και συνήθως πίνεται ζεστό. Η προετοιμασία του τσαγιού είναι απλή. Χρειάζεστε δύο πράγματα - ένα φλιτζάνι και έναν βραστήρα. Απλά βάλτε το φακελάκι τσαγιού στο φλιτζάνι, περιχύστε το με βραστό νερό και περιμένετε μερικά λεπτά για να εμποτιστεί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εμφιαλωτή τσαγιού αν πίνετε τσάι από χύμα φύλλα, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο αν δεν σας πειράζει να μπουν τα φύλλα στο στόμα σας. Με το yerba mate, είναι λίγο πιο περίπλοκο, αλλά πολλά πράγματα μπορούν να απλοποιηθούν. Η περιπλοκότητα προέρχεται από ένα τελετουργικό, που προέρχεται από τις παραδόσεις των Ινδιάνων Γκουαρανί. Είναι οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις ιδιότητες του Ilex paraguariensis και πριν από εκατοντάδες χρόνια έπιναν ένα έγχυμα από τα αποξηραμένα φύλλα του. Αυτό που έχει σημασία στην κατανάλωση yerba mate είναι τι εργαλεία χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του και πώς προετοιμάζετε τα αποξηραμένα φύλλα πριν από την παρασκευή. Η θερμοκρασία του νερού είναι επίσης σημαντική για την παρασκευή του yerba mate. Όλα αυτά δημιουργούν μια αύρα μυστηρίου γύρω από την κουλτούρα της κατανάλωσης και παρασκευής του mate, προσθέτοντας μια πρέζα μαγείας. Αν θέλετε λοιπόν να επιμείνετε στην παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής του yerba mate, υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι χρειάζεστε για να παρασκευάσετε yerba mate;

Ενθαρρυμένοι από τις ιστορίες των φίλων σας και τα πολυάριθμα άρθρα για το yerba mate, αναρωτιέστε - πώς να το παρασκευάσετε; Πριν ετοιμάσετε το πρώτο σας τσάι mate, πρέπει να προμηθευτείτε ορισμένα βασικά εργαλεία:

Mate gourd - πρόκειται για ένα προφίλ φλιτζάνι στο οποίο μπορείτε να προετοιμάσετε και να πιείτε yerba mate. Οι Ινδιάνοι Γκουαρανί έπιναν έγχυμα σε δοχεία από τον ξύλινο, αποξηραμένο και κοίλο καρπό της καλαμπάσας. Μπορείτε ακόμη και σήμερα να αγοράσετε τέτοιες κολοκύθες. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε κολοκύθες mate από ξύλο - palo santo ή algarrobo. Τα φυσικά δοχεία από καλαμπάς ή ξύλο έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Είναι χειροποίητα και μοναδικά, οικολογικά και επηρεάζουν επίσης τη γεύση και το άρωμα του αφεψήματος προσθέτοντας πολύ ενδιαφέρουσες, μοναδικές νότες. Από την άλλη πλευρά, οι κολοκύθες από οργανικό υλικό είναι λιγότερο ανθεκτικές και χρειάζονται σωστή φροντίδα. Επί του παρόντος, οι κεραμικές κολοκύθες ματ και οι καλαμπάσες είναι οι πιο δημοφιλείς και εύκολα προσβάσιμες.

Η Bombilla είναι ένα μεταλλικό καλαμάκι που καταλήγει σε ένα φίλτρο το οποίο διαχωρίζει το ρόφημα από το κατακάθι. Το αποξηραμένο yerba mate είναι πολύ πιο λεπτό από το κλασικό τσάι, γεγονός που καθιστά την κατανάλωση mate χωρίς bombilla δυσάρεστη - τα μικροσκοπικά κομμάτια φύλλων και κλαδιών παραμένουν στα δόντια και ερεθίζουν το λαιμό. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι Ινδιάνοι Guarani άρχισαν να πίνουν το έγχυμά τους μέσω ενός καλαμιού από μπαμπού ή καλάμι, το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από μια μεταλλική bombilla. Σήμερα, είναι δυνατόν να αγοράσετε bombillas από μπαμπού, ξύλο και διάφορους τύπους μετάλλων - ανοξείδωτο ατσάλι, νικέλιο, αλπακά ή ασήμι. Οι σημερινές bombillas είναι επίσης εξοπλισμένες με διαφορετικά φίλτρα - ανάλογα με τον τύπο του yerba mate, τη μέθοδο παρασκευής του και τις ανάγκες των καταναλωτών.

Μια bombilla, όπως και η κολοκύθα mate, χρειάζεται σωστή φροντίδα για να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να την πλύνετε σχολαστικά, μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό καθαριστικό.

Μπορείτε να εμποτίσετε το yerba mate πολλές φορές, οπότε αξίζει επίσης να αγοράσετε ένα θερμός, αν και δεν είναι υποχρεωτικό. Θα σας εξοικονομήσει χρόνο από το βράσιμο του νερού πριν από κάθε γέμισμα, και θα διευκολύνει επίσης να παίρνετε το ρόφημα μαζί σας εν κινήσει - για ταξίδια ή στο σχολείο/στη δουλειά. Στο κατάστημά μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία θερμοδοχείων με διαφορετικές λειτουργίες - φροντίστε να δείτε την κατηγορία "Gadgets και πρόσθετα αξεσουάρ για yerba mate ".

Για την παρασκευή yerba mate, ένα θερμόμετρο ή ένας βραστήρας με ενσωματωμένο θερμόμετρο μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος για να βοηθήσει στην ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού.

Τέλος, το πιο σημαντικό σημείο: η επιλογή του σωστού τύπου yerba mate. Ένα αποξηραμένο mate με υψηλή περιεκτικότητα σε σκόνη θα είναι ισχυρό σε γεύση και αποτέλεσμα, ενώ ένα mate που αποτελείται σχεδόν μόνο από φύλλα θα είναι πολύ πιο ήπιο. Τα ξυλάκια είναι το "υλικό πλήρωσης", οπότε όσο λιγότερα είναι, τόσο πιο διεγερτικό θα είναι το ρόφημα. Η γεύση του yerba mate επηρεάζεται επίσης από τον τρόπο αποξήρανσης των φυτών. Το yerba mate που αποξηραίνεται με ζεστό αέρα έχει ήπια γεύση και δεν είναι τόσο πικρό όσο το καπνιστό yerba mate.

Παρασκευή τσαγιού yerba mate βήμα προς βήμα

Σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο, η παρασκευή του mate περιλαμβάνει διάφορα βήματα:

Βήμα 1. Το πρώτο βήμα είναι να ρίξετε το αποξηραμένο mate στην κολοκύθα mate. Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο δυνατό είναι το έγχυμα που θέλετε να φτιάξετε. Συνήθως πρέπει να ρίχνετε περίπου το 1/4-3/4 του όγκου της κολοκύθας. Αλλά είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο αποξηραμένο mate χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο δυνατό θα είναι το έγχυμα σας, οπότε στην αρχή μπορείτε να ξεκινήσετε ρίχνοντας 2-3 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένα φύλλα (είναι περίπου 15 γραμμάρια αποξηραμένου mate).

Βήμα 2. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την παράδοση, είναι να καλύψετε την κολοκύθα του mate με το χέρι σας και να την αναποδογυρίσετε, και στη συνέχεια να την ανακινήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, ένα μέρος της σκόνης θα μείνει στο χέρι σας και δεν θα φράξει αργότερα το φίλτρο της bombilla. Εάν επιλέξετε yerba mate χωρίς κλαδιά και σκόνη, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Βήμα 3. Αφού γυρίσετε την κολοκύθα σας mate στην αρχική της θέση, γείρετέ την υπό γωνία έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα "ανάχωμα" από το αποξηραμένο mate στο ένα τοίχωμα της κολοκύθας και να αποκαλυφθεί ο πυθμένας του δοχείου.

Βήμα 4. Τοποθετήστε τη βομβίλια πάνω στο ανάχωμα, με το φίλτρο προς τα κάτω - έτσι ώστε να ακουμπά στον πυθμένα της κολοκύθας.

Βήμα 5. Γυρίστε προσεκτικά την κολοκύθα σε όρθια θέση, προσέχοντας να μην καλύπτεται ο πυθμένας από το αποξηραμένο ματ.

Βήμα 6. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα δροσερού νερού πάνω από το yerba mate, στοχεύοντας στον ακάλυπτο πυθμένα της κολοκύθας mate και περιμένετε να απορροφηθεί το υγρό από τα αποξηραμένα φύλλα.

Μια μικρή παρέκβαση: το φαινόμενο της μυστηριώδους "εξαφάνισης" του νερού στα αποξηραμένα φύλλα του yerba mate παλαιότερα ονομαζόταν "γουλιά για τον Άγιο Θωμά". Ο θρύλος προέρχεται από τους Ιησουίτες, οι οποίοι ήρθαν στη Νότια Αμερική μετά την κατάκτηση της ηπείρου από τους Ισπανούς κατακτητές. Οι Ιησουίτες διέδωσαν τον χριστιανισμό στους Ινδιάνους, ο οποίος κάποια στιγμή άρχισε να αναμειγνύεται με τις πεποιθήσεις του ιθαγενούς πληθυσμού. Άρχισαν να πιστεύουν ότι ήταν ο Άγιος Θωμάς που έφερε στον κόσμο το φυτό Ilex paraguariensis και το έδειξε στους Γκουαρανί. Η πρώτη γουλιά yerba mate ήταν επομένως ένα "δώρο" στον Άγιο Θωμά, που δινόταν ως ευχαριστώ που έδειξε στον πληθυσμό το θαυματουργό φυτό.

Βήμα 7. Το τελευταίο βήμα για την παρασκευή του αφεψήματος είναι να ρίξετε ζεστό νερό πάνω από το αποξηραμένο mate μέχρι να γεμίσει η κολοκύθα mate. Η βέλτιστη θερμοκρασία παρασκευής του yerba mate είναι περίπου 70-80 °C. Όσο πιο κρύο είναι το νερό, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί το yerba mate για να ετοιμαστεί. Τόσο πιο ήπια θα είναι η γεύση του και τόσο πιο αδύναμο θα απελευθερώσει τις ιδιότητές του. Είναι πολύ σημαντικό το νερό για yerba mate να μην είναι πολύ ζεστό. Η πολύ υψηλή θερμοκρασία θα ζεματίσει τα φύλλα Ilex paraguariensis και το έγχυμα θα είναι πολύ πικρό. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο και δεν μπορείτε να ελέγξετε με ακρίβεια τη θερμοκρασία του τσαγιού yerba mate, απλά περιμένετε περίπου 4-10 λεπτά μετά το βράσιμο του νερού. Εάν δεν έχετε βάλει την bombilla στην κολοκύθα mate πριν - κάντε το τώρα, βουλώνοντας την άκρη με τον αντίχειρά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε το φράξιμο του φίλτρου. Το Yerba mate θα βράσει για περίπου 5 λεπτά. Ένας μεγαλύτερος χρόνος βρασμού θα προκαλέσει το έγχυμα να γίνει πιο δυνατό και πικρό.

Θυμηθείτε: μπορείτε να ρίξετε μια μερίδα από το αποξηραμένο mate αρκετές φορές μέχρι να μπορέσετε να γευτείτε το έγχυμα. Με κάθε έκχυση, το έγχυμα θα γίνεται πιο αδύναμο. Είναι ενδιαφέρον να "βράσετε" το yerba mate σε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία. Το παγωμένο mate είναι κυρίως δημοφιλές στην Παραγουάη, όπου κάνει πολύ ζέστη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Το τσάι mate που παρασκευάζεται με νερό πολύ χαμηλής θερμοκρασίας ονομάζεται tereré.

Η παρασκευή του yerba mate είναι τόσο απλή!

Οι οδηγίες για την παρασκευή του yerba mate που περιγράφονται παραπάνω αναφέρονται στην παράδοση. Στην πραγματικότητα, φτιάχνετε ένα έγχυμα και το πίνετε όπως σας αρέσει - σε κανονικό φλιτζάνι ή ποτήρι, προετοιμασμένο με παρασκευαστή ή γαλλικό πιεστήριο, που πίνεται χωρίς τη χρήση bombilla. Πίνοντας το yerba mate με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, θα σας λείψει όλο το μυστήριο και η μαγεία του. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι η προετοιμασία του yerba mate με τον παραδοσιακό τρόπο είναι δύσκολη και χρονοβόρα, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Θα διαπιστώσετε ότι γρήγορα θα γίνετε έμπειροι και η τελετουργία της παρασκευής του yerba mate θα γίνει η καθημερινή σας ρουτίνα. Τώρα, πάρτε την αγαπημένη σας κολοκύθα mate και τη bombilla και παρασκευάστε το πιο νόστιμο yerba mate στον κόσμο!


Πηγή των πληροφοριών:

  1. M. Petruzzello, Mate - beverage, Encyclopædia Britannica.
  2. Wikipedia.org: Yerba mate, Camellia sinensis.

Συνιστώμενη

CBSe Energia Guarana 0.5kg
CBSe Energia Guarana 0.5kg
7,97 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg
6,97 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 κιλά
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 κιλά
8,17 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Verde Mate Green Más IQ 0,5 κιλά
Verde Mate Green Más IQ 0,5 κιλά
8,17 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
pixel