Δωρεάν παράδοση!! από το 89,00 €

Yerba mate calabash: πώς να το συντηρήσετε για να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα;

2023-12-06
Yerba mate calabash: πώς να το συντηρήσετε για να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η συχνή χρήση του calabash yerba mate απαιτεί σωστή συντήρηση. Σκοπός της είναι να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του αξεσουάρ. Οι διαφορετικοί τύποι κολοκύθας mate απαιτούν διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού και συντήρησης. Αν θέλετε να μάθετε πώς να φροντίζετε σωστά το καλαμπάσι yerba mate, διαβάστε οπωσδήποτε αυτό το άρθρο!

Σύνοψη:

  1. Ματέ κολοκύθα από καλαμπάς
  2. Curado - ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του καλαμπάσου yerba mate
  3. "Το καλαμπάσσι yerba mate μου μουχλιάζει! Πώς μπορώ να το καθαρίσω;"
  4. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κατανάλωσης yerba mate σε καλαμπάς
  5. Ποιο είναι το καλύτερο καλαμπάς για την κατανάλωση yerba mate;

Κολοκύθα από καλαμπάσα για το mate

Οι πρώτοι πότες yerba mate έφτιαχναν τα δοχεία τους από μια ειδική ποικιλία κολοκύθας, η οποία, χάρη στην πολύ σκληρή φλούδα της και το κατάλληλο σχήμα της, εκτελούσε άριστα τη λειτουργία της. Το παραδοσιακό καλαμπάς yerba mate κατασκευάζεται από τον ξυλώδη και κοίλο καρπό της κολοκύθας, που ονομάζεται "calabaza" στα ισπανικά. Ανάλογα με τη χώρα, οι καλαμπάσες yerba mate έχουν διαφορετικά σχήματα και κατασκευάζονται από διαφορετικά μέρη του καρπού. Οι καλαμπάσες της Αργεντινής - οι πιο δημοφιλείς - έχουν στρογγυλό σχήμα και λεπτά τοιχώματα. Φτιάχνονται από το κάτω μέρος του φρούτου. Στη Βραζιλία ο πιο συνηθισμένος τύπος κολοκύθας yerba mate είναι η cuia - μια καλαμπάσα με παχιά τοιχώματα και εξοπλισμένη με ένα φαρδύ κολάρο. Το χαρακτηριστικό του σχήμα είναι πολύ χρήσιμο για την παρασκευή chimarrão. Φτιάχνεται από το πάνω μέρος του καρπού. Στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή, οι καλαμπάσες που ονομάζονται porongo είναι επίσης κοινές - είναι παρόμοιες με την cuia, αλλά είναι μικρότερες και έχουν λεπτότερα τοιχώματα. Κατασκευάζονται επίσης από το πάνω μέρος του φρούτου και επιπλέον είναι συχνά εξοπλισμένα με μεταλλικά πόδια - έτσι ώστε το στρογγυλεμένο καλαμπάς να μπορεί να τοποθετηθεί σταθερά σε επίπεδη επιφάνεια. Στη Βραζιλία και μερικές φορές στην Αργεντινή, συναντώνται επίσης καλαμπάσες που ονομάζονται galleta. Η λέξη σημαίνει κυριολεκτικά "μπισκότο" στα ισπανικά. Πρόκειται για δοχεία επίπεδου σχήματος που κατασκευάζονται με την αποκοπή μιας από τις πλευρές του επίπεδου καρπού καλαμπάς. Πολλοί λάτρεις του mate tea χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα φυσικές καλαμπάσες - και όχι μόνο στη Νότια Αμερική! Αυτός είναι ο πιο κλασικός από τους τρόπους απόλαυσης του yerba mate, αλλά και ο πιο δύσκολα διατηρήσιμος. Κατ' αρχάς, το καλαμπάς πρέπει να προετοιμαστεί σωστά, οπότε αν θέλετε να το ετοιμάσετε για τον εαυτό σας, φροντίστε να καθαρίσετε το εσωτερικό του γερά από τον πολτό και τους σπόρους. Το εσωτερικό του καλαμπάς συντηρείται παραδοσιακά με λάδι.

Curado - ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του καλαμπάσου yerba mate

Εάν επιλέξετε ένα φυσικό καλαμπάς για δοχείο πόσης yerba mate, πρέπει πρώτα να το προετοιμάσετε σωστά συντηρώντας το, ώστε να μην έχει διαρροές, να μην σαπίζει πολύ γρήγορα και να διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Η προετοιμασία του calabash βοηθά επίσης στην απομάκρυνση του χαρακτηριστικού αρώματος των φρούτων που μπορεί να έχει δυσάρεστη επίδραση στο ρόφημα που παρασκευάζεται στο δοχείο. Η διαδικασία προετοιμασίας του καλαμπάσου για το yerba mate ονομάζεται curado. Το αρχικό βήμα του curado είναι η πλήρωση του καλαμπάσου με yerba mate. Στον κοίλο καρπό του καλαμπάσου, τοποθετήστε βρεγμένα φύλλα yerba mate - περίπου τα 2/3 του ύψους του. Ρίξτε ζεστό νερό (περίπου 70-80 βαθμούς Κελσίου) πάνω από το mate και αφήστε το για περίπου 12-24 ώρες - κατά προτίμηση για ολόκληρες 24 ώρες. Το επόμενο βήμα του curado είναι να αδειάσετε το δοχείο και να το ξεπλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Το επόμενο πολύ σημαντικό βήμα είναι ο καθαρισμός του καλαμπάσου από τον πολτό και τους σπόρους, κατά προτίμηση με τη χρήση κουταλιού. Κάντε το προσεκτικά, με ευαισθησία, ώστε να μην τραυματίσετε τα τοιχώματα του καρπού. Τώρα, πρέπει να επαναλάβετε τα πρώτα βήματα - προετοιμάστε ξανά το "έγχυμα" και αφήστε το καλαμπάς για 24 ώρες πριν το αφαιρέσετε με τον υπόλοιπο πολτό και τους σπόρους. Τέλος, αφήστε το καλαμπάκι να στεγνώσει καλά - απαραίτητα με το άνοιγμα προς τα πάνω!

"Το καλαμπάσσι yerba mate μου μουχλιάζει! Πώς μπορώ να το καθαρίσω;"

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της συντήρησης ενός καλαμπάσου yerba mate είναι ο τακτικός καθαρισμός του. Δεν μπορείτε να αφήνετε τα υγρά υπολείμματα μέσα στο καλαμπάς μετά την κατανάλωση του αφεψήματος. Διαφορετικά μπορεί να μουχλιάσει. Μετά από κάθε χρήση, πετάξτε τα κατακάθια, ξεπλύνετε το δοχείο με κρύο νερό και στη συνέχεια στεγνώστε το καλά. Είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε το καλαμπάς να στεγνώσει προς τα πάνω, κατά προτίμηση κοντά σε ένα καλοριφέρ ή στον ήλιο, ώστε να μην εκτίθεται στην υγρασία για πολύ καιρό. Από καιρό σε καιρό, είναι επίσης καλή ιδέα να ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο καλαμπάς και να το περιχύνετε με ζεστό νερό - αυτό το μείγμα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τυχόν ακαθαρσίες. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι η κολοκύθα σας έχει μουχλιάσει, φροντίστε να την ξεφορτωθείτε! Ανεξάρτητα από τον τύπο καλαμπάσας που έχετε, αξίζει να τηρείτε τον βασικό κανόνα που ήδη αναφέρθηκε - μην αφήνετε τα υπολείμματα του yerba mate στην καλαμπάσα όλη τη νύχτα! Αυτό δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κατανάλωσης yerba mate σε καλαμπάς

Το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της χρήσης καλαμπάσας για την παρασκευή yerba mate είναι ότι είναι φυσικό, φτιαγμένο από πραγματικό φρούτο, μοναδικό και ανεπανάληπτο. Επιλέγοντας ένα τέτοιο δοχείο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα έχει άλλη κολοκύθα mate σαν αυτή. Προέρχεται από τη φύση, οπότε όταν χρησιμοποιείται - δεν θα μολύνει το περιβάλλον. Οι καλαμπάσες - είτε πρόκειται για απλές, στρογγυλές, cuias ή βραζιλιάνικες porongos - είναι συνήθως όμορφα διακοσμημένες, με έθνικ, μοναδικά μοτίβα. Είναι εξοπλισμένες με ενισχυτικά εξαρτήματα που μερικές φορές αποτελούν μικρά έργα τέχνης. Είναι εντυπωσιακά και όχι μόνο ταιριάζουν τέλεια στο χέρι, αλλά και φαίνονται υπέροχα στο ράφι δίπλα στα πακέτα yerba mate. Είναι χειροποίητα - δεν πρόκειται για μαζική παραγωγή. Ομοίως με τα δοχεία από ξύλο palo santo, οι φυσικές καλαμπάσες έχουν τη δική τους μοναδική ατμόσφαιρα και μαγεία, επηρεάζουν τη γεύση του αφεψήματος που παρασκευάζεται σε αυτές και, επιπλέον, παραπέμπουν στην παράδοση - οι Ινδιάνοι Guarani έπιναν για πρώτη φορά yerba mate σε κουφάρια από καρπούς καλαμπάσας. Τα δοχεία καλαμπάς είναι ελαφριά και, ταυτόχρονα, πολύ σταθερά και ανθεκτικά. Ενώ μια γυάλινη ή κεραμική κολοκύθα mate μπορεί να σπάσει όταν πέσει στο έδαφος, ένα φυσικό καλαμπάς συνήθως επιβιώνει από μια τέτοια πτώση. Σε αντιπαράθεση με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, το μόνο μειονέκτημα του φυσικού καλαμπάσου είναι στην πραγματικότητα ότι πρέπει να αδειάζει γρήγορα από τυχόν εναπομείναντα υπολείμματα και να στεγνώνει καλά, καθώς μπορεί να σαπίσει.

Ποια είναι η καλύτερη καλαμπάσα για την κατανάλωση yerba mate;

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε διάφορους τύπους καλαμπάκας mate - κατασκευασμένες από κεραμικό, αλουμίνιο, ξύλο palo santo και ακόμη και γυαλί. Κάθε τύπος απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Οι κολοκύθες Yerba mate από καλαμπάσα ή ξύλο palo santo συνήθως καλύπτονται εξωτερικά με μέταλλο ή δέρμα. Είναι σημαντικό να ξεπλένετε καλά το σκεύος μετά από κάθε χρήση, αλλά προσέξτε: δεν συνιστάται η χρήση απορρυπαντικών, καθώς το ξύλο ή ο καρπός calabash μπορεί να τα απορροφήσει και να αλλάξει τη γεύση των αφεψημάτων. Αν ψάχνετε για μια κολοκύθα yerba mate που να είναι εύκολη στη χρήση και στον καθαρισμό, σκεφτείτε τις καλαμπάσες από κεραμικό ή αλουμίνιο. Πριν τις χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, καλό είναι να τις ζεματίσετε για να απαλλαγείτε από τυχόν οσμές συσκευασίας ή ακαθαρσίες. Μετά τις επόμενες χρήσεις, μπορείτε να τις πλύνετε μαζί με τα υπόλοιπα πιάτα.

Πηγή πληροφοριών:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Mate_ (drink).
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash.

Συνιστώμενη

CBSe Energia Guarana 0.5kg
CBSe Energia Guarana 0.5kg
7,97 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Verde Mate Green Limón 0,5 κιλά
Verde Mate Green Limón 0,5 κιλά
8,17 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 κιλά
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 κιλά
8,17 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Yaguar Energía Guaraná 0,5 κιλά
Yaguar Energía Guaraná 0,5 κιλά
9,17 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
pixel