Δωρεάν παράδοση!! από το 89,00 €

Yerba mate - ελιξίριο υγείας ή καρκινογόνος παγίδα;

2024-06-20
Yerba mate - ελιξίριο υγείας ή καρκινογόνος παγίδα;

Το Yerba mate εκτιμάται για τις διεγερτικές του ιδιότητες και την πλούσια γεύση του. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τόσο από ανθρώπους που έχουν συνείδηση της υγείας τους όσο και από εκείνους που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στον καφέ. Όσο περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται, τόσο περισσότερες ερωτήσεις, φήμες και αντιπαραθέσεις προκύπτουν. Μία από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες είναι η πιθανή καρκινογένεση. Είναι σωστές αυτές οι ανησυχίες; Είναι το yerba mate καρκινογόνο; Ήρθε η ώρα να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τους μύθους και να εξετάσουμε το θέμα από κοντά!

Περίληψη:

  1. Ο "πράσινος θησαυρός" της Νότιας Αμερικής;
  2. Είναι το τσάι mate καρκινογόνο; Πηγές της διαμάχης
  3. Τι λένε οι έρευνες; Ώρα για επιστημονικά δεδομένα
  4. Τι στο yerba mate θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό;
  5. Πίνετε yerba mate με σύνεση και ασφάλεια!

Ο "πράσινος θησαυρός" της Νότιας Αμερικής;

Το Yerba mate είναι εξαιρετικά δημοφιλές εδώ και αιώνες σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Το έγχυμα που παρασκευάζεται από τα φύλλα του Ilex paraguariensis είναι γνωστό για τις πολυάριθμες ιδιότητές του για την υγεία. Περιέχει καφεΐνη, πληθώρα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών, τα οποία συνδυάζονται για να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και να δώσουν ενέργεια. Αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας των χωρών της Νότιας Αμερικής. Το τσάι Mate δεν είναι μόνο ένας τρόπος τόνωσης, αλλά και ένα σημαντικό κοινωνικό τελετουργικό. Το να πίνετε mate μαζί από ένα ενιαίο δοχείο αποτελεί σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας. Δεν είναι περίεργο που το yerba mate έχει γίνει γνωστό ως ο "πράσινος χρυσός" των Ινδιάνων Guarani, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις ευεργετικές του επιδράσεις. Ωστόσο, παρά τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και την αυξανόμενη δημοτικότητά του και εκτός της Νότιας Αμερικής, το θέμα του yerba mate είναι μερικές φορές αμφιλεγόμενο. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι το yerba mate μπορεί να είναι καρκινογόνο. Κατά καιρούς, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από σχόλια και άρθρα που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ του yerba mate και του σχηματισμού καρκίνου. Είναι αυτές οι αναφορές αληθινές; Είναι το yerba mate καρκινογόνο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουν στον εαυτό τους πολλοί λάτρεις του ποτού. Σε αυτή την ανάρτηση στο ιστολόγιο, θα προσπαθήσουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία και να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο από πού προέρχονται οι φήμες και οι φοβερές αντιπαραθέσεις.

Είναι το τσάι mate καρκινογόνο; Πηγές της διαμάχης

Όπως και άλλα διεγερτικά ροφήματα - καφές, τσάι ή ενεργειακά ποτά - το yerba mate έχει υποστηρικτές και αντιπάλους. Είναι γεγονός ότι, μεταξύ των προαναφερθέντων πηγών καφεΐνης και διέγερσης, το yerba mate είναι η λιγότερο οικεία σε εμάς και αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε άγνωστο με μια δόση δυσπιστίας. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Με την πάροδο των χρόνων, πολλές φήμες και εικασίες έχουν διατυπωθεί σχετικά με το yerba mate, και μία από τις πιο επαναλαμβανόμενες είναι ότι είναι δυνητικά καρκινογόνο. Αλλά από πού προέρχεται στην πραγματικότητα αυτή η διαμάχη; Είναι η yerba καρκινογόνος ή πρόκειται απλώς για έναν μύθο; Η ανησυχία αυτή έχει τις ρίζες της σε μια μελέτη που διεξήχθη στο γύρισμα του 20ού αιώνα, η οποία έδειξε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης yerba mate και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου στους Νοτιοαμερικανούς. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτών των μελετών, ο Τύπος και το διαδίκτυο άρχισαν να κατακλύζονται από κύματα αναφορών σχετικά με την υποτιθέμενη βλαβερότητα του yerba mate. Ένα από τα πρώτα ήταν ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε το 2009 στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα LA Times με τίτλο "Yerba mate: γουλιά, όχι κατάποση". Ο συγγραφέας του άρθρου, παίρνοντας τις πληροφορίες που περιέχονται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις εκτός πλαισίου, καλούσε σε μια προσεκτική προσέγγιση του θέματος του yerba mate, το οποίο προωθείται ευρέως σε εκστρατείες μάρκετινγκ ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική του καφέ. Με βάση αυτό το κείμενο, άρχισαν να εμφανίζονται περαιτέρω συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το αν το yerba mate είναι επιβλαβές - χωρίς ενδελεχή έρευνα και πάλι εκτός πλαισίου. Τέτοιες αναφορές που εμφανίζονται σαν μανιτάρια, συνεχίζουν να εμφανίζονται μέχρι σήμερα. Και πόση αλήθεια υπάρχει; Ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα.

Τι λέει η έρευνα; Ώρα για επιστημονικά γεγονότα

Οι προαναφερθείσες μελέτες σχετικά με τη βλαβερότητα του yerba mate πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1990 και 2004 από τον Ουρουγουανό ερευνητή Eduardo De Stefani με την ομάδα ειδικών του. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχεδόν 15 ετών, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δεκάδες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες ασθενείς. Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του yerba mate και του καρκίνου του οισοφάγου. Οι ασθενείς πήραν συνεντεύξεις και τους χορηγήθηκαν ερωτηματολόγια, τα οποία ζητούσαν μεταξύ άλλων πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, το εισόδημα, το ύψος και το βάρος, τη σχέση με το αλκοόλ και το τσιγάρο και την κατανάλωση yerba mate. Τα αποτελέσματα μιας από αυτές τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε το 1996, έδειξαν ότι μεταξύ των τακτικών καταναλωτών yerba mate, ο κίνδυνος καρκίνου αυξήθηκε έως και 60%. Το 1991, η σχέση μεταξύ του yerba mate (καθώς και του τσαγιού και του καφέ) και του καρκίνου επισημάνθηκε επίσης σε μονογραφία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το έγχυμα Yerba mate κατατάχθηκε στην ομάδα 2Α, ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Αυτό ακούγεται σοβαρό και απειλητικό. Δεν είναι περίεργο που το θέμα έχει προκαλέσει αίσθηση και πολλές υποψίες.

Μόλις το 2016 ο οργανισμός IARC έριξε νέο φως στην υπόθεση. Προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ του yerba mate και του καρκίνου επανεξετάστηκαν εκ νέου. Διαπιστώθηκε ότι αρκετοί εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες δεν είχαν ληφθεί υπόψη κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων από την ανάλυση του De Stefani. Η ομάδα των ασθενών που μελετήθηκε ήταν άρρωστοι, άνδρες από χαμηλές κοινωνικοοικονομικές ομάδες, με περιορισμένη πρόσβαση σε μια υγιεινή, υγιεινή διατροφή και, πάνω απ' όλα, καταναγκαστικοί καπνιστές. Αυτοί οι παράγοντες υπονομεύουν τα αποτελέσματα ολόκληρης της μελέτης και δυστυχώς λήφθηκαν υπόψη μόνο αρκετά χρόνια αργότερα. Η IARC διέψευσε τα συμπεράσματα που διατυπώθηκαν στη μονογραφία που δημοσίευσε. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το yerba mate είναι καρκινογόνο καθεαυτό, και το ρόφημα που πίνεται σε μέγιστη θερμοκρασία 65°C κατατάσσεται στην Ομάδα 3, ως προϊόν που δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογόνο δράση του στον άνθρωπο. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν διάφορα ζητήματα που μπορεί να συνδέουν το τσάι mate με την καρκινογένεση. Τα συγκλονιστικά άρθρα συνεχίζουν να αγκιστρώνονται πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αλλά υπάρχει πράγματι κάτι που πρέπει να φοβάστε;

Τι στο yerba mate θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό;

Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι η παρουσία πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) στο yerba mate. Αυτές οι επιβλαβείς ενώσεις σχηματίζονται, μεταξύ άλλων, κατά την ατελή καύση οργανικών ουσιών. Επομένως, μπορεί να εμφανιστούν στο yerba mate ως αποτέλεσμα της παραδοσιακής ξήρανσης των φύλλων με τη χρήση καπνού και φωτιάς. Οι ΠΑΥ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου και αυτό έχει προκαλέσει ένα κύμα εικασιών ότι το yerba mate μπορεί να είναι καρκινογόνο. Η ξηρή πληροφορία ότι μπορεί να υπάρχουν βλαβερές, καρκινογόνες ουσίες στο mate μπορεί να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι η ποσότητα των PAHs στο έγχυμα yerba mate δεν είναι καθόλου μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλα κοινά τρόφιμα. Βρίσκονται ακόμη και σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά! Και είναι αυτή η πληροφορία που συχνά λείπει από τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με μελέτες, η συγκέντρωση των ΠΑΥ στο παραδοσιακό έγχυμα yerba mate είναι περίπου 30 μg/kg. Αυτό συγκρίνεται με συγκεντρώσεις περίπου 21 μg/kg στα φύλλα τσαγιού, 13 μg/kg στον καβουρδισμένο καφέ, 3-12 μg/kg στο μαρούλι, 30-60 μg/kg στα μήλα, 50 μg/kg στο καπνιστό κρέας και έως 320 μg/kg στο ψητό κρέας. Μόνο με αυτή τη σύγκριση μπορεί να εξαχθεί ένα αντικειμενικό συμπέρασμα - οι βλαβερές ουσίες υπάρχουν στο yerba mate όπως και σε άλλα τρόφιμα που φτάνουμε καθημερινά, αλλά η ποσότητά τους δεν απειλεί την υγεία μας. Αν συνέβαινε αυτό, η κατανάλωση πολλών προϊόντων θα απαγορευόταν από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι εξετάζουν διεξοδικά τα τρόφιμα.

Ο δεύτερος παράγοντας που αναφέρουν οι ερευνητές και μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου είναι η θερμοκρασία του αφεψήματος. Η κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων, άνω των 65°C, είτε πρόκειται για yerba mate, καφέ ή τσάι, μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και τον οισοφάγο, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αιμοφόρα αγγεία που διαστέλλονται από τη θερμότητα απορροφούν πολύ καλύτερα τις ουσίες - τόσο τις καλές όσο και τις βλαβερές. Η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων σε συνδυασμό, για παράδειγμα, με το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί να είναι ένα εκρηκτικό μείγμα. Αλλά στην ουσία, ο κίνδυνος να πάθετε καρκίνο όταν πίνετε yerba mate είναι ακριβώς ο ίδιος όπως όταν καταναλώνετε οποιοδήποτε ποτό με υψηλή θερμοκρασία, ακόμη και καθαρό ζεστό νερό. Δεν είναι τα ίδια τα ποτά που είναι καρκινογόνα, αλλά ο τρόπος που πίνεται μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου! Επομένως, είτε πίνετε yerba mate, καφέ ή τσάι, είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε σε μέτρια, όχι πολύ υψηλή, θερμοκρασία. Ως οριστική απόδειξη ότι - παρά τις πολλές εντυπωσιοθηρικές αναφορές - το yerba mate είναι ένα ασφαλές ρόφημα για κατανάλωση, ας παραθέσουμε μια από τις τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις του 2023. Αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουσίες που περιέχονται στο yerba mate από μόνες τους (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες) αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου, αλλά, επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά στην αντικαρκινική θεραπεία.

Πίνετε yerba mate με σύνεση και ασφάλεια!

Ας συνοψίσουμε όλες τις πληροφορίες και ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε οριστικά στο ερώτημα: είναι το yerba mate καρκινογόνο; Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν σαφώς ότι το ρόφημα δεν είναι βλαβερό από μόνο του, αλλά όπως κάθε άλλο τρόφιμο, απαιτεί συνειδητή και συνετή προσέγγιση. Για όσους εκτιμούν τη γεύση και τις ιδιότητες του yerba mate, ακολουθούν δύο πρακτικές συμβουλές για να απολαύσετε το νόστιμο ρόφημα χωρίς ανησυχίες για την υγεία:

  • Πίνετε το yerba mate στη σωστή θερμοκρασία. Πολλές φορές στο ιστολόγιό μας επαναλαμβάνουμε πόσο σημαντικό είναι να παρασκευάζετε το yerba mate στη σωστή θερμοκρασία - το πολύ 70-80°C. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν είναι μόνο οι πολύτιμες ιδιότητες του πουρναριού που "σκοτώνονται" σε νερό που είναι πολύ ζεστό. Η θερμοκρασία του νερού είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγεία μας. Μην ρίχνετε βραστό νερό πάνω στο yerba mate! Και αντί να πίνετε καυτό mate, αμέσως μετά το χύσιμο του νερού, αφήστε το να κρυώσει λίγο. Ένα ζεστό αλλά όχι καυτό ρόφημα είναι εξίσου νόστιμο και λιγότερο επιβλαβές.
  • Επιλογή ποιοτικών προϊόντων. Αγοράστε yerba mate από αξιόπιστους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους ξήρανσης που μειώνουν το σχηματισμό PAHs. Οι ουσίες αυτές, αν και σε υποβαθμισμένες ποσότητες, μπορούν να εμφανιστούν στο mate που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο - αποξηραίνεται με χρήση φωτιάς και καπνού. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, αλλά για όσους έχουν αμφιβολίες, ευτυχώς υπάρχει μια εναλλακτική λύση - η βραζιλιάνικη ποικιλία yerba mate green ή μη καπνιστό mate, που αποξηραίνεται με τη χρήση θερμού αέρα. Το πράσινο yerba mate προσφέρεται από το εμπορικό σήμα Verde Mate Green, τα προϊόντα του οποίου θα βρείτε στο κατάστημά μας.

Το yerba mate είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που προσφέρει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Η τακτική κατανάλωση του αφεψήματος μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, να προσφέρει ενέργεια, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χάρη στη φυσική του περιεκτικότητα σε καφεΐνη, το yerba mate αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στον καφέ, ενώ προσφέρει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Είναι κρίμα να το εγκαταλείψετε εξαιτίας πληροφοριών που δεν είναι απολύτως αληθινές και ανακριβώς επαληθευμένες - κάτι που κάνουν ακριβώς οι εντυπωσιοθηρικές αναφορές που εμφανίζονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Όπως κάθε προϊόν, έτσι και το yerba mate πρέπει να καταναλώνεται συνειδητά, με κανόνες όπως η αποφυγή πολύ ζεστών ροφημάτων. Απολαύστε αυτό το μοναδικό ρόφημα φροντίζοντας παράλληλα για την υγεία και την ευεξία σας. Στην υγειά μας!


Πηγή των πληροφοριών:

  1. Wikipedia: Mate, Polycyclic aromatic hydrocarbon.
  2. A. Gawron-Gzella i inni, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
  4. Coffee, Tea, Mate, Methylxanthines and Methylglyoxal, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 1991.
  5. E. De Stefani et al., Mate drinking and risk of lung cancer in males: a case-control study from Uruguay, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 1996.
  6. Drinking Coffee, Mate, and Very Hot Beverages, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 2018.
  7. K. Wróblewska et al., The correlation between Yerba Mate and cancer - a review, Quality in Sport, 2023.
  8. E. Conis, Yerba mate: Sip, don’t gulp, Los Angeles Times, 2009.

Συνιστώμενη

Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 κιλά
Verde Mate Green Energia Guarana 0,5 κιλά
8,17 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Verde Mate Green Más IQ 0,5 κιλά
Verde Mate Green Más IQ 0,5 κιλά
8,17 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Soul Mate Organica Menta Limon 0,5kg (πιστοποιημένο)
Soul Mate Organica Menta Limon 0,5kg (πιστοποιημένο)
9,17 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
pixel