Τσάι σε φύλλα ή σε φακελάκια; Ποιο από τα δύο να επιλέξω;

Χιλιάδες χρόνια πριν, το τσάι ανακαλύφθηκε από τους Κινέζους. Τους άρεσε η γεύση του και σήμερα πίνεται σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι το αντιμετωπίζουν ως μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας, πίνοντάς το με τα γεύματα, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στη δουλειά ή κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής χαλάρωσης. Για άλλους, αποτελεί σημαντικό μέρος των παραδοσιακών τελετών και τελετουργιών. Γιατί το τσάι είναι τόσο δημοφιλές; Ποια είναι η καλύτερη μορφή του - το τσάι σε σακουλάκια ή τα χύμα φύλλα; Είναι υγιεινό; Διαβάστε παρακάτω!
Σύνοψη: Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη που μπορεί κανείς να απολαύσει:
- Ας ξεκινήσουμε από την αρχή... Η ιστορία του τσαγιού
- Έξι χρώματα, το ίδιο φυτό
- Χαλαρά φύλλα τσαγιού ή φακελάκια τσαγιού - ποιος τύπος είναι ο καλύτερος;
- Χαλαρά φύλλα τσαγιού - πώς παρασκευάζεται;
- Αγοράστε το καλύτερο τσάι στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα!
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή... Η ιστορία του τσαγιού
Οι μύθοι λένε ότι πριν από χιλιάδες χρόνια το τσάι ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από τον μυθικό Κινέζο αυτοκράτορα Shennong. Συνήθιζε να πίνει καθημερινά ζεστό, βρασμένο νερό. Μια μέρα, καθώς περπατούσε στον κήπο και ρουφούσε βραστό νερό από ένα δοχείο ως συνήθως, αποφάσισε να χαλαρώσει στη σκιά ενός από τους θάμνους που φύονταν εκεί κοντά. Καθώς καθόταν να χαλαρώνει ανάμεσα στα καταπράσινα δέντρα και τα λουλούδια γύρω του, μερικά φύλλα από έναν κοντινό θάμνο έπεσαν κατά λάθος στο φλιτζάνι που κρατούσε στο χέρι του. Μετά από λίγο, τα φύλλα έβαψαν το νερό με ένα κεχριμπαρένιο χρώμα. Ο Shennong ήταν περίεργος και αποφάσισε να δοκιμάσει το ποτό. Αποδείχθηκε ότι όχι μόνο είχε ενδιαφέρουσα εμφάνιση και όμορφη μυρωδιά, αλλά ήταν και πολύ νόστιμο. Ο ενθουσιασμένος αυτοκράτορας άρχισε από τότε να πίνει έγχυμα από τα φύλλα που έπαιρνε από τον θάμνο που φύτρωνε στον κήπο του, αντί για καθαρό ζεστό νερό. Γοητευμένος από την ανακάλυψή του, αποφάσισε να διαδώσει τη συνήθεια της κατανάλωσης του αφεψήματος σε όλη τη χώρα.
Ακόμη και αν υπάρχει κάποιο σπέρμα αλήθειας, η ιστορία του Κινέζου αυτοκράτορα και της ανακάλυψης του τσαγιού είναι απλώς ένας μύθος. Οι πρώτες αναφορές για το τσάι χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα π.Χ. Γύρω στο 800 μ.Χ., οι πρώτοι σπόροι τσαγιού μεταφέρθηκαν στην Ιαπωνία. Τον 16ο αιώνα, το τσάι εισήχθη στους Ρώσους μέσω διπλωματικών επαφών με την Κίνα. Στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, το τσάι, που έφεραν από την Κίνα οι έμποροι, έφτασε στο Λονδίνο. Το 1826, οι Βρετανοί ανακάλυψαν φυτά τσαγιού που φύτρωναν άγρια στο Άσαμ της Ινδίας. Εκεί δημιουργήθηκαν πολυάριθμες φυτείες, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε τέτοιο βαθμό που η Ινδία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσαγιού - αμέσως μετά την Κίνα.

Έξι χρώματα, το ίδιο φυτό
Μακράν ο πιο δημοφιλής τύπος τσαγιού είναι η μαύρη ποικιλία. Το πράσινο τσάι βρίσκεται ακριβώς πίσω του. Υπάρχουν επίσης λευκό, κίτρινο, κόκκινο και μπλε τσάι σε αυτή τη χρωματική παλέτα. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.500 διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού παγκοσμίως. Και τώρα μια έκπληξη: όλοι αυτοί οι τύποι προέρχονται από ένα και μόνο φυτό - Camellia sinensis, ή απλά: "κινέζικο τσάι". Η "έγχρωμη" ονομασία ενός συγκεκριμένου τύπου τσαγιού αναφέρεται στο χρώμα του αφεψήματος που παρασκευάζεται από αυτό ή στο χρώμα των επεξεργασμένων φύλλων.
- μαύρο τσάι - το πιο δημοφιλές από όλα τα τσάγια. Πήρε το όνομά του από το χρώμα των φύλλων του, τα οποία σκουραίνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης. Διακρίνεται για την έντονη, έντονη και ευχάριστα στυπτική του γεύση και το έγχυμά του έχει χάλκινη-καφέ απόχρωση. Πίνεται σε όλο τον κόσμο, αν και στην Κίνα και την Ιαπωνία υπολείπεται ελαφρώς του πράσινου τσαγιού. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες, οι οποίες έχουν πάρει το όνομά τους από την περιοχή καλλιέργειας του τσαγιού, είναι το Assam, το Darjeeling, η Κεϋλάνη και το Yunnan. Υπάρχουν επίσης αρκετά δημοφιλή μείγματα, όπως το Earl Grey, ένα μαύρο τσάι αρωματισμένο με έλαιο περγαμόντου, ή το English Breakfast Tea, μια έντονη σύνθεση πολλών ποικιλιών.
- πράσινο τσάι - σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία. Τα φύλλα που συλλέγονται μαραίνονται και ξηραίνονται. Λίγο μετά τη συλλογή τους, υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες (με τη χρήση ατμού - στην Ιαπωνία ή με ψήσιμο - στην Κίνα), γεγονός που σταματά τη διαδικασία της ζύμωσης. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι μια λεπτή, ντελικάτη γεύση στο έγχυμα. Τα φύλλα διατηρούν το πράσινο χρώμα τους και τις πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχουν. Το πράσινο τσάι θεωρείται το πιο υγιεινό από όλα τα είδη. Με τη διακοπή της διαδικασίας οξείδωσης, το πράσινο τσάι διατηρεί επίσης τη φρέσκια, χορταριασμένη, αναζωογονητική γεύση του. Αν και κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, το περισσότερο πράσινο τσάι πίνεται στις ασιατικές χώρες. Εκεί, δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως τρόφιμο, αλλά έχει και πολιτιστική σημασία. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες είναι το sencha, το genmaicha, το gunpowder και το matcha, τα οποία προέρχονται από την Κίνα και την Ιαπωνία.
- λευκό τσάι - παρόμοιο με το πράσινο τσάι, δεν είναι ζυμωμένο. Παρασκευάζεται από νεαρά μπουμπούκια και φύλλα τσαγιού και το έγχυμά του έχει ανοιχτό αχυρένιο χρώμα. Είναι πολύ ήπιο στη γεύση - το πιο ήπιο από όλα τα είδη. Παρά τον ήπιο χαρακτήρα του, περιέχει αρκετή καφεΐνη. Συγκρίνοντας την κλίμακα παραγωγής μαύρου και πράσινου τσαγιού, η λευκή ποικιλία παράγεται σε μικρό αριθμό φυτειών που βρίσκονται στην Κίνα και την Ινδία. Είναι ένα από τα πιο ακριβά τσάγια, γεγονός που το καθιστά όχι τόσο δημοφιλές όσο άλλες ποικιλίες.
- το κόκκινο τσάι ή στην πραγματικότητα τσάι pu-erh - είναι ένα τσάι που έχει υποστεί μεταζυμωτική ζύμωση. Υποβάλλεται σε μια πρόσθετη διαδικασία οξείδωσης, καθιστώντας το χρώμα των επεξεργασμένων φύλλων ακόμη πιο σκούρο από το μαύρο τσάι. Πήρε το όνομά του από την περιοχή Pu'er, στη νότια Κίνα, απ' όπου προέρχεται. Υπάρχουν δύο τύποι κόκκινου τσαγιού που διαφέρουν ως προς τον τρόπο παραγωγής τους - Sheng και Shu. Το Pu-erh Sheng υποβάλλεται σε παλαίωση για αρκετές δεκαετίες. Ωριμάζει και ωριμάζει με φυσικό τρόπο. Το Pu-erh Shu είναι ένα κόκκινο τσάι που υποβάλλεται σε ατμό και θερμότητα, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία ζύμωσης.
- μπλε τσάι - ονομάζεται επίσης τυρκουάζ ή σμαραγδένιο τσάι. Η κανονική ονομασία είναι oolong, που στα κινέζικα σημαίνει "μαύρος δράκος". Το αποξηραμένο τσάι έχει ελαφρώς μπλε χρώμα. Το επίπεδο ζύμωσης των φύλλων βρίσκεται μεταξύ του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Η επεξεργασία περιλαμβάνει διάφορα στάδια: μάρανση των φύλλων τσαγιού στον ήλιο ή στον άνεμο, ψύξη σε σκιερό μέρος, ρίψη των φύλλων σε καλάθια από μπαμπού ή σε ειδικές μηχανές για να γίνουν τραγανές οι άκρες, φρύξη - αυτό γίνεται για να σταματήσει η ζύμωση, συστροφή των φύλλων και σχηματισμός τους σε μπάλες, ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για να στεγνώσουν τα φύλλα. Το έγχυμα μοιάζει με το πράσινο τσάι στο χρώμα. Η γεύση και το άρωμα έχουν γλυκές, λουλουδάτες και φρουτώδεις νότες.
- κίτρινο τσάι - είναι το σπανιότερο από όλα τα είδη τσαγιού και θεωρείται το ευγενέστερο. Ονομάζεται "τσάι του αυτοκράτορα". Σύμφωνα με το μύθο, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της κινεζικής δυναστείας Qing, ήταν αποκλειστικά για τον αυτοκράτορα και ο θάνατος περίμενε όποιον τολμούσε να το πιει. Σαν να μην έφτανε αυτό, η αρχική συνταγή για την παραγωγή και την προετοιμασία του τσαγιού χάθηκε με την πάροδο των αιώνων. Ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά είναι αδύνατο να εξακριβωθεί πόσο πιστά αναπαράχθηκε. Όπως και το τσάι pu-erh, το κίτρινο τσάι υφίσταται διπλή διαδικασία ζύμωσης. Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα τσαγιού θερμαίνονται, ψύχονται, ξηραίνονται και στη συνέχεια θερμαίνονται ξανά. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές. Το χρώμα του αφεψήματος μοιάζει με το πράσινο τσάι, αν και είναι πιο κίτρινο. Η γεύση είναι ελαφρώς στυπτική, αλλά αφήνει μια μικρή γλυκιά επίγευση.
Τσάι σε μορφή χύμα φύλλων ή σε φακελάκια - ποιος τύπος είναι ο καλύτερος;
Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι και ποικιλίες τσαγιού και είναι τόσο διαφορετικές που είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς ποιο είναι το καλύτερο. Διαφέρουν ως προς τη γεύση, το άρωμα, το χρώμα, την παραγωγή και τη μέθοδο παρασκευής. Το καθένα παρουσιάζει επίσης ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες. Πολλά εξαρτώνται από το τι περιμένουμε από το τσάι. Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ σημαντικός κανόνας. Το τσάι σε μορφή χύμα φύλλων είναι το καλύτερο! Οι πιο δημοφιλείς μορφές τσαγιού είναι το τσάι χύμα, σε φακελάκια σε σχήμα πυραμίδας και σε φακελάκια τσαγιού. Το ασύγκριτα καλύτερης ποιότητας τσάι είναι σε μορφή χύμα φύλλων. Πρόκειται για ολόκληρα (ή σπασμένα), αποξηραμένα φύλλα τσαγιού που, όταν εκτεθούν σε ζεστό νερό, ξεδιπλώνονται έτσι ώστε να μπορούμε εύκολα να δούμε το σχήμα τους. Το μειονέκτημα είναι ότι, εκτός από την κούπα, απαιτείται και ένας παρασκευαστής για την παρασκευή του. Χωρίς αυτόν, τα φύλλα που εισέρχονται στο στόμα μπορεί να αφαιρέσουν όλη την ευχαρίστηση από την κατανάλωση τσαγιού. Όταν πρόκειται για την ευκολία της παρασκευής, τα σακουλάκια τσαγιού express είναι ο ξεκάθαρος νικητής. Η προετοιμασία του αφεψήματος εξαντλείται στο να βράσετε νερό, να βάλετε το φακελάκι σε ένα φλιτζάνι και να το περιχύσετε με βραστό νερό. Οι δύο μορφές διαφέρουν επίσης ως προς την τιμή - το τσάι σε χύμα φύλλα είναι συνήθως πιο ακριβό. Το θέμα είναι ότι στα φακελάκια τσαγιού βρίσκουμε συνήθως αλεσμένο τσάι. Συχνά, ακόμη και τα υπολείμματα που παραμένουν μετά την παραγωγή χύμα τσαγιού τοποθετούνται σε μικρά σακουλάκια. Ένας συμβιβασμός είναι το τσάι σε πυραμίδες, που δημιουργείται από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Τα σακουλάκια σε σχήμα πυραμίδας δεν περιέχουν ολόκληρα φύλλα, αλλά μεγαλύτερα κομμάτια που έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

Τσάι σε μορφή χύμα φύλλων - πώς παρασκευάζεται;
Η προμήθεια τσαγιού σε φύλλα καλής ποιότητας δεν είναι το παν. Επίσης, πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος παρασκευής του, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες: τη θερμοκρασία του νερού, το χρόνο βρασμού, την ποσότητα του αποξηραμένου τσαγιού που χρησιμοποιείται και το βρασμό του τσαγιού κάτω από καπάκι. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και το άρωμα του αφεψήματος. Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα του βρασμού των φύλλων τσαγιού για πολύ ώρα θα είναι μια έντονη και πικρή γεύση. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα θα προκύψει αν χυθεί υπερβολική ποσότητα αποξηραμένου τσαγιού σε ένα φλιτζάνι ή μια κούπα. Από την άλλη πλευρά, το τσάι που θα χυθεί σε πολύ δροσερό νερό θα είναι πολύ αδύναμο και άγευστο. Με λίγα λόγια, οι διάφοροι τύποι τσαγιού μπορούν να παρασκευαστούν ως εξής:
- μαύρο τσάι: θερμοκρασία νερού - περίπου 100°C (καλύτερη: 98°C), χρόνος παρασκευής - 3-4 λεπτά,
- πράσινο τσάι: θερμοκρασία νερού - 60-80°C, χρόνος παρασκευής - 2-3 λεπτά. Τα φύλλα πράσινου τσαγιού μπορούν να εμποτιστούν αρκετές φορές. Υπάρχει η πεποίθηση ότι το δεύτερο έγχυμα είναι το πιο πολύτιμο,
- λευκό τσάι: θερμοκρασία νερού - 80-90°C, χρόνος παρασκευής - 3-5 λεπτά. Όπως και το πράσινο τσάι, μπορεί να εμποτιστεί αρκετές φορές - αυξάνοντας το χρόνο παραμονής,
- κίτρινο τσάι: θερμοκρασία νερού - 80-85°C, χρόνος παρασκευής - περίπου 3 λεπτά. Αξίζει να το παρασκευάσετε σε γυάλινο δοχείο - αλλάζει χρώμα με εντυπωσιακό τρόπο. Όπως το πράσινο και το λευκό τσάι, μπορεί να εμποτιστεί αρκετές φορές και ο χρόνος βρασμού πρέπει να αυξάνεται για κάθε έγχυση,
- μπλε τσάι - oolong: θερμοκρασία νερού - 90°C, χρόνος παρασκευής - όχι περισσότερο από 5 λεπτά,
- κόκκινο τσάι - pu-erh: θερμοκρασία νερού - 90-96°C, χρόνος παρασκευής - 3 λεπτά. Το κόκκινο τσάι μπορεί επίσης να εμποτιστεί πολλές φορές.
Αγοράστε το καλύτερο τσάι στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα!
Όπως έχετε ήδη παρατηρήσει, στο κατάστημά μας δεν πουλάμε μόνο τον "πράσινο χρυσό" της Νότιας Αμερικής ή αλλιώς yerba mate. Μας ενδιαφέρουν επίσης τα υγιεινά τρόφιμα και άλλα φυσικά και νόστιμα αφεψήματα, συμπεριλαμβανομένου του καφέ και, φυσικά, του τσαγιού. Χάρη στη συνεργασία μας με τη μάρκα Mary Rose, διαθέτουμε ήδη μια αρκετά μεγάλη γκάμα τσαγιών υψηλής ποιότητας, που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Διαθέτουμε διάφορους τύπους αγνών τσαγιών χωρίς πρόσθετα, όπως: μαύρο τσάι Γιουνάν ή πράσινο τσάι Sencha. Σας προτείνουμε επίσης εκπληκτικά, αρωματικά και πολύ νόστιμα μείγματα τσαγιού με πρόσθετα βοτάνων και φρούτων. Τις καρδιές μας έχει κλέψει το μαύρο τσάι Magic Forest, ενώ τις πιο ζεστές μέρες λατρεύουμε να πίνουμε τη βοτανική, δροσιστική σύνθεση του πράσινου τσαγιού Fresca. Πρόσφατα, απολαύσαμε επίσης πολύ το γλυκό και αρωματικό κόκκινο τσάι pu-erh Tropicana. Μεταξύ της γκάμας των τσαγιών, έχουμε επίσης ένα βότανο που δεν είναι ακριβώς τσάι - το rooibos. Παρασκευάζεται από το είδος του κόκκινου θάμνου, το οποίο καλλιεργείται στη Νότια Αφρική. Σε αντίθεση με το τσάι - Camellia sinensis - δεν περιέχει καφεΐνη, οπότε το rooibos μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας χωρίς καμία ανησυχία.
Πηγή των πληροφοριών: