Δωρεάν παράδοση!! από το 89,00 €

Καλαμπάς - τι είναι και πώς φτιάχνονται οι κολοκύθες καλαμπάς;

2023-11-01
Καλαμπάς - τι είναι και πώς φτιάχνονται οι κολοκύθες καλαμπάς;

Κάθε λάτρης του yerba mate γνωρίζει ότι μια καλή κολοκύθα yerba mate είναι το κλειδί για να μπορέσει να απολαύσει άνετα το αγαπημένο του ρόφημα. Οι πρωτοπόροι του yerba mate, που δεν είχαν κεραμικά κύπελλα, το αντιμετώπισαν διαφορετικά. Τα δοχεία κατασκευάζονταν από calabash, ένα φυτό που μοιάζει με κολοκύθα. Γιατί λειτουργούσε καλά ως κύπελλο yerba mate και πώς κατασκευάζονταν τα δοχεία;

Περίληψη:

  1. Αχλάδι ή κολοκύθα; Τι είναι το calabash;
  2. Το καλαμπάς και οι πολλές χρήσεις του
  3. Από τον σπόρο στην κολοκύθα καλαμπάς. Πώς φτιάχνονται τα κύπελλα yerba mate;
  4. Καλαμπάσες yerba mate σε διάφορα σχήματα
  5. Ποιο καλαμπάς yerba mate να διαλέξω;

Αχλάδι ή κολοκύθα; Τι είναι το καλαμπάς;

Το καλαμπάς είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που περιλαμβάνεται στην οικογένεια των κολοκυθιών(Cucurbitaceae). Αρχικά καταγόταν από την Αφρική, το φυσικό του περιβάλλον είναι η υποτροπική ζώνη, όπου επικρατεί θερμό και υγρό κλίμα. Σήμερα, οι διάφορες ποικιλίες του μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε ήπειρο. Υπό φυσικές συνθήκες, το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και τα 10 μέτρα. Τα αμπέλια τυλίγονται γύρω από δέντρα, θάμνους, ακόμη και κτίρια. Έχει μεγάλα, στρογγυλεμένα φύλλα και όταν ανθίζει, οι μίσχοι του κοσμούνται με λευκά άνθη. Το πιο πολύτιμο στο καλαμπόκι είναι ο καρπός του - όταν είναι νέος, έχει πλούσιο πράσινο χρώμα, καλύπτεται από λεπτό χνούδι και μοιάζει με σχήμα αχλαδιού. Ο καρπός ωριμάζει πολύ γρήγορα. Αυξάνεται ο όγκος τους, το χρώμα τους χάνεται σε μια κιτρινοκαφέ απόχρωση και η επιφάνειά τους γίνεται λεία, χάνοντας το χνούδι της. Οι ώριμοι καρποί καλαμπάς μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 80 εκατοστά και σε πλάτος τα 20 εκατοστά. Όταν στεγνώνουν, το εξωτερικό τους μετατρέπεται σε ένα παχύ, σκληρό κέλυφος, ενώ το εσωτερικό τους παραμένει (σχεδόν εντελώς) κενό. Οι ξυλώδεις καρποί έχουν χαρακτηριστικό σχήμα - είναι ραγισμένοι και στρογγυλεμένοι στο κάτω μέρος και στενεύουν στην κορυφή. Λόγω του σχήματός του, το καλαμπάς είναι γνωστό και ως κολοκύθα ή κολοκύθα.

Το πολύπλευρο φυτό καλαμπάς

Ορισμένες από τις ποικιλίες καλαμπάς είναι βρώσιμες. Ειδικά στην ασιατική κουζίνα, ο καλαμπάς είναι πολύ δημοφιλές συστατικό σε πολλά πιάτα. Χάρη στο απίστευτα σκληρό κέλυφος του ώριμου καρπού, ο καλαμπάς έχει αποκτήσει πολλές χρήσεις, όχι μόνο στη μαγειρική. Ο σωστά προετοιμασμένος καλαμπάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με 1000 διαφορετικούς τρόπους! Μπορεί να χρησιμεύσει ως μουσικό όργανο - το μεγάλο, κοίλο κέλυφος λειτουργεί καλά ως ηχείο. Οι μικρότερες, αποξηραμένες καλαμπάσες, από την άλλη πλευρά, χρησιμεύουν ως κουδουνίστρες όταν γεμίζουν με σπόρους. Στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν το καλαμπάς για καθημερινή χρήση, όπως μπολ, πιάτα και δοχεία νερού, αλλά και για διακοσμητικές κανάτες και κασέλες. Οι καλαμπάσες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπονγκ - πίπες νερού και μικρότερες πίπες για το κάπνισμα καπνού. Μεγάλες καλαμπάσες διακοσμημένες με διάφανο χρωματιστό γυαλί χρησιμοποιούνται επίσης για τη δημιουργία διακοσμητικών αμπαζούρων - χαρακτηριστικό στοιχείο σχεδιασμού μιας δημοφιλούς αλυσίδας εστιατορίων με ένα μυστικιστικό αιγυπτιακό πλάσμα στο όνομά της, το οποίο έχει τη μορφή λιονταριού με ανθρώπινο κεφάλι. Και, το πιο σημαντικό για εμάς τους mateists, οι καλαμπάσες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φλιτζανιών yerba mate.

Από τον σπόρο στην κολοκύθα καλαμπάς. Πώς φτιάχνονται τα κύπελλα yerba mate;

Η καλλιέργεια της καλαμπάσας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα - είναι ένα αρκετά κυκλοθυμικό φυτό που άλλοτε δίνει πολλούς καρπούς και άλλοτε δεν δίνει καθόλου. Του αρέσει η ζέστη, η άφθονη ηλιοφάνεια και μια γερή δόση νερού. Οι ώριμοι καρποί καλαμπάς έχουν το σχήμα ενός μεγάλου, επιμήκους αχλαδιού. Έχουν ανοιχτό πράσινο ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα και σκληρή φλούδα. Μετά τη συγκομιδή, οι καρποί ωριμάζουν τελικά σε ένα ζεστό και ευάερο μέρος για περίπου δύο εβδομάδες. Αποξηραίνονται ολόκληροι - όταν κόβονται, μπορεί να τσαλακωθούν και να χάσουν το σχήμα τους. Κατά τη διαδικασία αποξήρανσης, το εξωτερικό μέρος γίνεται καφέ και ολόκληρος ο καρπός γίνεται ελαφρύς σαν πούπουλο. Μόλις το καλαμπόκι στεγνώσει εντελώς, η επεξεργασία είναι να αφαιρεθεί το εσωτερικό - τα υπολείμματα του πολτού και των σπόρων. Το καλαμπάς που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο έχει βρει χρήση ως δοχείο για νερό, φαγητό και, χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του, ως κύπελλο για yerba mate. Χάρη στην ελαφρώς κωνική άνω άκρη, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα σωρό από αποξηραμένο yerba mate μέσα στο καλαμπάς. Οι κολοκύθες χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή οργάνων - ορισμένες φυλές χρησιμοποίησαν τον καρπό του φυτού αυτού για να κατασκευάσουν, για παράδειγμα, τη μαρίμπα της Γουατεμάλας ή το κουβανέζικο guiro. Ενδιαφέρον γεγονός: η καλαμπάσα μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και στο σπίτι σας, και μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε τους σπόρους σε σχεδόν οποιοδήποτε κατάστημα με είδη κήπου.

Καλαμπάσες yerba mate σε διάφορα σχήματα

Ο καρπός calabash χρησιμοποιήθηκε ως δοχείο πόσης yerba mate πριν από εκατοντάδες χρόνια από τους Ινδιάνους Guarani, οι οποίοι κατοικούσαν στις χώρες που γνωρίζουμε σήμερα: Παραγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη. Το ξυλώδες, σκληρό κέλυφος του καρπού ήταν αρκετά ισχυρό, συγκρατούσε καλά το νερό και ήταν πολύ ελαφρύ. Μέχρι σήμερα, οι ματεριστές εκεί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πρόθυμα τέτοια φυσικά δοχεία. Ανάλογα με το μέρος του καρπού από το οποίο είναι φτιαγμένο το καλαμπάς του mate, διακρίνονται διάφοροι τύποι. Το πιο δημοφιλές σχήμα είναι το λεγόμενο "καλαμπάς της Αργεντινής", το οποίο μπορείτε επίσης να βρείτε εύκολα εδώ. Κατασκευάζεται από το κάτω μέρος μικρών φρούτων, τα οποία έχουν σχήμα αχλαδιού. Το πάνω μέρος του μεγαλύτερου φρούτου, το οποίο έχει μια χαρακτηριστική συστολή, χρησιμοποιείται για την κατασκευή αγγείων που ονομάζονται cuia και porongo. Τα cuia είναι δημοφιλή κυρίως στη Βραζιλία. Χρησιμοποιούνται για να πίνουν chimarrão. Έχουν πολύ πιο παχιά τοιχώματα και ένα φαρδύ κολάρο. Τα porongo, που συναντώνται συχνότερα στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, είναι ελαφρώς μικρότερα από τα cuia, πιο στρογγυλεμένα και συνήθως εφοδιασμένα με μεταλλικά πόδια. Ο τελευταίος τύπος καλαμπάσας είναι η galleta - φτιαγμένη από ένα επίπεδο φρούτο.

Ποια είναι η καλύτερη καλαμπάσα για yerba mate;

Οι κολοκύθες mate από φρούτα calabash παρασκευάζονται και χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό - πολλοί Νοτιοαμερικανοί εξακολουθούν να προτιμούν τον συγκεκριμένο τύπο. Είναι μακράν ο πιο κλασικός τρόπος παρασκευής του yerba mate. Σήμερα, ωστόσο, οι κεραμικές καλαμπάσες, οι οποίες άρχισαν να χρησιμοποιούνται μόνο κατά την περίοδο του αποικισμού, έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλείς λόγω της άνετης χρήσης και του εύκολου καθαρισμού τους. Το σχήμα τους παραπέμπει συνήθως σε παραδοσιακά αγγεία, γεγονός που διευκολύνει την προετοιμασία του αφεψήματος yerba mate. Ποιο καλαμπάς θα πρέπει να επιλέξετε για να πιείτε τσάι mate; Στο κατάστημά μας, εκτός από τις κεραμικές καλαμπάσες, θα αγοράσετε επίσης ξύλινες κολοκύθες mate, κατασκευασμένες από ξύλο palo santo, guampas και θερμικές κολοκύθες mate από ανοξείδωτο ατσάλι. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα!


Πηγή πληροφόρησης:

  1. Wikipedia: Calabash.

Συνιστώμενη

Κεραμικό κολοκύθας - 350ml
Κεραμικό κολοκύθας - 350ml
6,97 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
Matero Palo Santo - Pampeano
Matero Palo Santo - Pampeano
19,97 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/1τεμ
pixel