Yerba mate με χυμό. Ανακαλύψτε το tereré ruso!

Το καλοκαίρι συχνά μας εκπλήσσει με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επιδιώκοντας να δροσιστούν και να αναζωογονηθούν, πολλά μέλη του πληρώματός μας έχουν στραφεί στην κατανάλωση τερέρ. Το κρύο yerba mate είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις της ζέστης. Μια μερίδα ξηρού mate, καλά παγωμένο νερό και, προαιρετικά, μερικά παγάκια. Το κλασικό. Αλλά τι θα λέγατε να αντικαταστήσετε το παλιό καλό H2O με χυμό; Ειδικά για εσάς, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μια λύση που χρησιμοποιούν συχνά και πρόθυμα οι Νοτιοαμερικανοί. Διαβάστε παρακάτω!
Summary:
- Tereré - κρύο yerba mate
- Μερικά γεγονότα από την ιστορία. Ποιος εφηύρε το tereré;
- Tereré ruso - φτιάχνουμε το δικό μας yerba mate με χυμό
- Πώς είναι η γεύση του κρύου yerba mate με χυμό;
Tereré - κρύο yerba mate
Τα φύλλα και τα κλαδιά του Ilex paraguariensis είναι γεμάτα καφεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. Απελευθερώνουν τις ανεκτίμητες ιδιότητές τους καλύτερα όχι μόνο όταν εκτίθενται σε ζεστό νερό, αλλά και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το παγωμένο ρόφημα με βάση το yerba-mate ονομάζεται tereré - λέξη που προέρχεται από τον ήχο που ακούγεται όταν το νερό τελειώνει στην κολοκύθα του mate. Το tereré είναι εξαιρετικό για να δροσιστείτε και να ξεδιψάσετε τις ζεστές ημέρες. Εκτός από κρύο νερό, παγάκια, φρέσκα βότανα, που ονομάζονται yuyos από τους Λατίνους - τα πιο δημοφιλή είναι: δυόσμος, μπουρίτο, λεμονοβότανο, σαρσαπαρίλλα, τζίντζερ... - ή κομμάτια από ζουμερά φρούτα, όπως λεμόνι, πορτοκάλι, καρπούζι, ροδάκινο ή μήλο, προστίθενται συχνά στο καλαμπόκι. Στις χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να φτάσει τους 50 °C κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ένα δροσερό ποτό είναι πραγματική σωτηρία. Καταπραΰνει τις συνέπειες της πανταχού παρούσας ζέστης, δροσίζει, αναζωογονεί, σβήνει τη δίψα και δίνει την απαραίτητη ενέργεια για δράση. Το 2020, η παράδοση της Παραγουάης να πίνει κρύο yerba mate προστέθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθιστώντας το tereré κυρίως συνδεδεμένο με την Παραγουάη. Το κρύο yerba mate πίνεται επίσης στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και ακόμη και τη Βολιβία. Αρχικά, ένα ειδικό δοχείο, το guampa, το οποίο είναι κατασκευασμένο από κέρατο ή οπλή βοοειδούς, χρησιμοποιείται για την κατανάλωση του tereré. Οι Παραγουανοί ή οι Αργεντινοί έχουν συνήθως μαζί τους και ένα μεγάλο, πολύ ευρύχωρο θερμός, γεμάτο με παγωμένο νερό, ώστε να μπορούν να πίνουν κρύο yerba mate ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος.

Μερικά στοιχεία από την ιστορία. Ποιος εφηύρε το tereré;
Υπάρχουν διάφορες ιστορίες που σχετίζονται με την παράδοση της κατανάλωσης κρύου yerba mate. Το υπόβαθρο της πρώτης είναι ο πόλεμος της Παραγουάης, η πιο αιματηρή σύγκρουση στην ιστορία της Νότιας Αμερικής, που έλαβε χώρα μεταξύ 1864 και 1870. Σε μια άνιση μάχη, οι στρατοί της Παραγουάης και, στην απέναντι πλευρά, εκείνοι της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης συγκρούστηκαν. Ο θρύλος λέει ότι οι στρατιώτες και των δύο πλευρών, κουρασμένοι από την τροπική ζέστη, έκαναν συχνά διαλείμματα από την πολεμική προσπάθεια για να πιουν το αγαπημένο τους yerba mate και να πάρουν δυνάμεις. Χρειάζονταν ζεστό νερό για την παρασκευή του ποτού, κάτι που απαιτούσε το άναμμα μιας φωτιάς, η οποία με τη σειρά της συχνά πρόδιδε τη θέση τους στη ζούγκλα. Έτσι άρχισαν να ρίχνουν κρύο νερό πάνω στο yerba mate, το οποίο όχι μόνο μείωσε τον κίνδυνο εντοπισμού από τον εχθρό, αλλά αποδείχθηκε επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσουν την καταπιεστική ζέστη.
Μια παρόμοια στρατηγική χρησιμοποιήθηκε δεκαετίες αργότερα στον πόλεμο για την επαρχία Gran Chaco που διεξήχθη μεταξύ της Παραγουάης και της Βολιβίας τη δεκαετία του 1930. Η περιοχή υποτίθεται ότι ήταν πλούσια σε πετρέλαιο, κάτι που τελικά αποδείχθηκε ψευδές. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, οι στρατιώτες, μη μπορώντας να ανάψουν φωτιά για να ζεστάνουν το νερό, αναγκάστηκαν να φτιάχνουν κρύο yerba mate. Λέγεται ότι από αυτό το σημείο και μετά, το tereré άρχισε να πίνεται σε μεγάλη κλίμακα στη Νότια Αμερική, με αποτέλεσμα να πιστεύεται λανθασμένα ότι η παράδοση ξεκίνησε εκείνη την εποχή. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι η κρύα εκδοχή του yerba mate είχε ήδη καταναλωθεί εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα από τους Ινδιάνους Guarani, οι οποίοι έριχναν παγωμένο νερό κατευθείαν από την πηγή πάνω σε αποξηραμένα και θρυμματισμένα φύλλα και κλαδιά πουρναριού.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Τσάκο, ωστόσο, γεννήθηκε η παράδοση της κατανάλωσης yerba mate με χυμό. Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες πολέμησαν στην πλευρά της Παραγουάης. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πρόσφυγες που είχαν διαφύγει μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Όπως είναι γνωστό, εκείνη την εποχή το mate ήταν άγνωστο εκτός της Νότιας Αμερικής. Μη συνηθισμένοι στην πικράδα του αφεψήματος, οι νεοφερμένοι από το εξωτερικό δυσκολεύονταν να συνηθίσουν την άγνωστη γεύση. Αντί για νερό, άρχισαν να χρησιμοποιούν κρύους χυμούς φρούτων για να εγχύσουν το yerba mate, η γλυκύτητα του οποίου εξουδετέρωνε αποτελεσματικά τον ξηρό χαρακτήρα του ποτού. Με την πάροδο του χρόνου, μια φρουτώδης παραλλαγή του tereré de jugo, ή "tereré με χυμό" στα ισπανικά, απέκτησε δημοτικότητα και μεταξύ των Παραγουανών. Ως φόρο τιμής στους πρωτοπόρους αυτής της ασυνήθιστης τροποποίησης του mate, έγινε γνωστό ως tereré ruso - "ρωσικό tereré".
Tereré ruso - φτιάχνουμε το δικό μας yerba mate με χυμό
Μετά από μια σύντομη ιστορική εισαγωγή, μπορούμε να προχωρήσουμε στο γλυκό και φρουτώδες πείραμά μας. Επιλέξαμε το βραζιλιάνικο πράσινο Tereré Verde Mate ως βάση για το κρύο, γλυκό yerba mate. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, αυτή η ποικιλία Verde Mate είναι αφιερωμένη στην κρύα κατανάλωση. Στο γραφείο μας, το θεωρούμε ομόφωνα μια από τις καλύτερες επιλογές για δροσιά. Το καθοριστικό της χαρακτηριστικό είναι η πολύπλοκη αλλά ευχάριστα ισορροπημένη σύνθεση του συνόλου. Διαθέτει μούρα goji, κύβους ανανά, λεμονόχορτο, φλούδα πορτοκαλιού και μέντα. Αποφασίσαμε να δούμε πώς ένα τέτοιο μείγμα θα λειτουργούσε με γλυκά ροφήματα. Παρασκευάσαμε: χυμό μήλου, χυμό πορτοκαλιού, νέκταρ φράουλας και νέκταρ φρούτων του πάθους. Η θερμοκρασία "παρασκευής" του τερερέ πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, γι' αυτό δεν ξεχάσαμε να προμηθευτούμε παγάκια. Κάθε ένα από τα τέσσερα καλαθάκια γέμισε περίπου μέχρι τη μέση με το ξηρό προϊόν. Συμπληρώσαμε το καθένα με τέσσερις διαφορετικούς χυμούς και μερικά παγάκια με τη σειρά. Περιμέναμε αρκετά λεπτά για να τεντώσει η ξηρασία και να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε. Το όλο πράγμα χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί από ό,τι το ζεστό ρόφημα. Οι ιδιότητες του yerba mate απελευθερώνονται πολύ πιο αργά κάτω από κρύο υγρό.
Πώς είναι η γεύση του κρύου yerba mate με χυμό; Αποτελέσματα του πειράματος
Λίγα λεπτά υπομονής και τελικά μπορούμε να το δοκιμάσουμε! Το πρώτο ήταν yerba mate με χυμό πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήσαμε φρεσκοστυμμένο χυμό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Η ήπια γλυκύτητα αντιστοιχεί αρκετά καλά με το πιο ξηρό σύνολο. Δεν είναι κακό! Επόμενο ήταν το μήλο, επίσης 100% χυμός, όχι από συμπύκνωμα. Και πάλι, μια θετική έκπληξη. Η πικράδα του mate συνδυάστηκε τέλεια με τη δροσερή γεύση αυτού του φρούτου! Ένας πραγματικά υπέροχος συνδυασμός. Το ποτό από φρούτα του πάθους που αγοράσαμε για το πείραμα είχε μια δόση γλυκύτητας και πολλή χαρακτηριστική οξύτητα. Μόλις χύνεται, το mate ήταν γευστικό. Ωστόσο, είχαμε την εντύπωση ότι η ιδιαιτερότητα του φρούτου του πάθους σίγουρα κυριαρχούσε στο όλο πράγμα. Τέλος, μας έμεινε η φράουλα. Το παχύρρευστο και γλυκό νέκταρ αποδείχθηκε εξαιρετικό με yerba mate και με πάγο. Στις επόμενες γουλιές, το αραιώσαμε λίγο και εξακολουθήσαμε να το απολαμβάνουμε πολύ. Η επιλογή του καλύτερου χυμού για το tereré είναι μια δύσκολη υπόθεση. Κάθε φρούτο συνδυάζεται διαφορετικά με το yerba mate και επανεκφράζει τον ξηρό χαρακτήρα του με τον δικό του τρόπο. Αξίζει λοιπόν να πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις και πρόσθετα για να δημιουργήσετε το πιο νόστιμο κρύο και γλυκό yerba mate που ταιριάζει στα γούστα σας.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη φαντασία για να προσθέσετε ποικιλία στην εμπειρία του mate. Αντί να ανακηρύξουμε νικητή σε αυτή την αντιπαράθεση, σας προτείνουμε να πραγματοποιήσετε μια παρόμοια γευστική δοκιμή στο σπίτι σας. Μη διστάσετε να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των πειραμάτων σας!
Στην υγειά μας!
Πηγή πληροφόρησης:
- Wikipedia: Yerba mate, Tereré, πόλεμος της Παραγουάης, πόλεμος του Chaco.
Συνιστώμενη

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg
